Wat je kunt verwachten als je naar Tromsø gaat

Bij veel mensen staat het op het verlanglijstje; het Noorderlicht zien. Om dat te kunnen zien moet je afreizen naar het hoge noorden. Een van de beste plekken om het Noorderlicht te zien is Tromsø en omgeving. Maar terwijl je ’s avonds en ’s nachts op het Noorderlicht aan het jagen bent, wil je overdag ook wel wat.

Lees ook: 7 tips om het Noorderlicht te zien

Ik neem je mee naar deze uitvalsbasis en vertel je wat je kunt verwachten.

Het is koud in Tromsø

Of nou ja, meestal. Daarnaast sneeuwt het regelmatig, wat voor glad wegdek kan zorgen. Zorg dat je goed gekleed bent. Meerdere lagen is key. Ja, ook voor je benen en ook voor je handen. Draag geen katoenen onderkleding, want mocht je gaan zweten, blijft dat nat en daardoor kun je juist onderkoelt raken en dan hebben we de poppen aan het dansen. Of nou ja, jij dan dus juist niet. Goeie schoenen zijn ook een must, want je loopt vaak en lang in de sneeuw. Ik was heel blij met m’n Sorel’s. Daarin heb ik nooit koude voeten gehad. Heel af en toe had ik er zelfs van die sneeuwkettingen onder, zodat ik niet keihard op m’n bek ging door de gladheid als ik net sierlijk een winkel uitliep.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

Tromsø is duur

Je hebt waarschijnlijk voordat je vertrok naar Tromsø al een rib neergelegd voor vervoer en verblijf, maar ook in de stad zelf is het duur. Heel duur. Activiteiten zijn duur en aan de horeca kan je ook eenvoudig failliet gaan. Leuk zo’n eerste avond dacht ik. Dat verdient wel een wijntje voor 2 en een kaasplankje. 50 euro armer was ik. Om maar even een impressie te geven.

Mocht je enigszins willen budgetteren omdat bij jou het geld niet op de rug groeit (I feel ya), dan zijn er ook een paar supermarkten in de stad die wellicht uitkomst kunnen bieden. Maar voordat je buitenshuis op jacht gaat naar goedkoop eten, kijk even goed wat je hotel aanbiedt. Tromsø is nu eenmaal gevuld met veel luxehotels en die van ons bood ook al de nodige maaltijden aan die inclusief waren. En tsja, we blijven toch Hollanders he.

Tromsø is klein

Je hoeft geen dagen uit te trekken om Tromsø te ontdekken. Met een middagje red je het ook wel. Je kunt er vooral helemaal losgaan als je outdoorkleding of spullen wilt kopen. Verder heb je nog het Noorderlichtmuseum en toeristenwinkels. Het is nog wel leuk om via de haven even naar de andere kant van de grote brug te gaan. Daar staat een bijzondere kerk en heb je goed uitzicht over Tromsø. Je kunt helemaal naar boven lopen. Er gaat ook een kabelbaan, maar dat kost je wederom een rib. En verder heb je dus dure restaurants en cafés.

Tromso haven
Regel je excursie op tijd

Mocht je nog ter plekke een noorderlichtexcursie willen boeken (omdat je de omstandigheden even wilt afwachten) zorg dan wel dat je genoeg tijd hebt om het te regelen. Veel excursies kun je makkelijk online boeken, maar zitten snel vol.

Daarnaast speelt het weer een grote rol. Zo moest onze husky-excursie verplaatst worden vanwege een sneeuwstorm. Spontaan is dus leuk, maar zorg dat je genoeg tijd hebt om eventueel uit te wijken naar alternatieven.

husky tocht lapland
Er is weinig goed openbaar vervoer

Je kunt vrij eenvoudig met de Flybuss van en naar het vliegveld komen, maar dat is het ook wel ongeveer. In Tromsø is alles heel goed te lopen, maar als je bijvoorbeeld naar de Sami wilt of op rendierjacht wilt, dan is een tour/auto/goeie lift wel aan te bevelen, want busje komt niet zo. En als ie al komt, dan moet je vaak overstappen en duurt t lang.

Noorwegen met Voigt Travel

Tromsø is nog altijd een van de beste uitvalbasissen om het Noorderlicht te kunnen zien. De stad is van alle gemakken voorzien en vanaf hier kun je alle kanten op. Zo kun je de boot pakken naar Senja of Finland inrijden bijvoorbeeld. Ook is de kans om het Noorderlicht hier te zijn vrij groot. Het blijft daarom een goede keuze als je het natuurfenomeen van je lijstje af wilt vinken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s