Kakadu, Australië

Waarom ik graag alleen op reis ga

Eind dit jaar ga ik weer voor een paar maanden weg. Nu kan ik met een vriendin meegaan, maar ik kan ook alleen gaan. Ik ben al een paar keer vaker alleen op reis gegaan en het beviel me prima.

Voor een korte vakantie kies ik er vaak voor om met iemand te gaan. Je hebt toch wat minder tijd om alles uit te zoeken, te investeren in nieuwe vriendschappen en dan is het wel net zo gezellig om een buddy bij je te hebben. Maar voor een lange reis, kies ik er toch vaak voor om alleen te gaan.

Vanuit mijn omgeving krijg ik nog wel eens de vraag; ga je alleen? Dat is toch ook sneu/gevaarlijk/ongezellig? Nou dat vind ik dus helemaal niet. En misschien jij ook wel niet. Ik vertel je waarom ik juist graag alleen reis.

Als je alleen reist kun je gaan en staan waar je wilt

Alleen reizen geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid. Je hoeft geen compromissen te sluiten over je bestemming, de duur van je reis of waar je verblijft. Ik wil nog wel eens de voorkeur geven aan een alternatieve bestemming en als mijn reisbuddy dan weer per se naar Italië wil, hebben we een probleem. Als ik met mezelf wegga, kan ik dus helemaal zelf bepalen waar ik heen ga. En dan ga ik dus ineens naar Sierra Leone ofzo…

Daarnaast kan je precies gaan wanneer je wilt en hoe lang je wilt. Ik moet natuurlijk wel het een en ander afstemmen met de baas, maar verder ben ik zo vrij als een vogeltje. Je zit niet vast aan andermans deadlines of vakantiedagen.

Ook ter plekke ben je volledig in charge als je alleen op reis gaat.

Het is ook wel eens vermoeiend om de hele tijd zelf te bedenken waar je slaap, hoe je daar komt en wat je gaat doen, maar het geeft ook zo veel mogelijkheden. Als jij niet in hostel wil slapen of het juist zonde vindt om veel geld voor een overnachting uit te geven dan doe je dat niet. Zo simpel is het. En als jij niet voor de derde dag op rij naar het Museum of Broken Hearts wilt, dan doe je dat dus gewoon niet (is overigens best leuk hoor, staat in Zagreb). Jij kunt gewoon doen waar jij zin in hebt. Toch een ander land of een andere bezienswaardigheid of misschien gewoon helemaal niks? Who cares? Je kan je dag volledig indelen zoals jij wilt.

Je maakt meer vrienden op reis als je alleen bent

Wat ik misschien nog wel het allerleukste vind als ik alleen op reis ga, zijn de mensen die je ontmoet. Als je alleen bent, heb je zo makkelijk aanspraak. Je sluit je aan bij een ander of een groepje en maakt soms echt vrienden voor het leven. Ik heb nog steeds goed contact met mensen die ik heb leren kennen op reis en daar een paar weken mee heb samen gereisd. Ik had deze connecties nooit gelegd als ik met iemand op reis was.

Dat geldt ook voor romances op reis. Je beste vriend/vriendin zit er natuurlijk niet echt op te wachten dat jij de helft van de tijd met je nieuwe Argentijnse liefde doorbrengt. Als je alleen bent, dan maakt dat allemaal niks uit.

Ben jij bang dat je niemand tegenkomt op reis? Mijn ervaring is dat je zelfs in de krochten van Turkmenistan nog wel een verdwaalde Hollander vindt. Daar hoef je je niet zo’n zorgen om te maken. Als je dit spannend vindt, kun je natuurlijk altijd kiezen voor een bestemming waarvan je weet dat er veel backpackers zijn. Maar juist in die krochten kom je de interessantste mensen tegen en sluit je de meest verrassende vriendschappen.

Je krijgt makkelijker contact met locals als je alleen reist.

Hoe vaak ik wel niet ben aangesproken door locals of een maaltijd of lift aangeboden gekregen heb, is inmiddels niet meer te tellen. Je bent veel beter benaderbaar als je alleen reist en ik vind het maar wat leuk om te horen van locals hoe ze in het leven staan en hoe het leven er voor hun uitziet. Je hebt nu eenmaal minder aanspraak als je met anderen bent en dit is dus ook een van de leuke dingen die je ervaart als je alleen reist.

Wat als er iets misgaat als je alleen op reis bent?

Ja dat kan natuurlijk. Het leven gaat niet altijd over rozen. Soms kun je in het ziekenhuis belanden in Oezbekistan bijvoorbeeld. Mijn ervaring is dat mensen van nature goed zijn en je vaak willen helpen. Soms moet je er even om vragen, maar meestal komt het vanzelf. En als je zelf vaak alleen reist, dan weet je ook hoe fijn het is als je geholpen wordt, dus reik je zelf ook vaker de helpende hand. We zijn immers niet alleen op de wereld en hebben elkaar soms nodig. Je vertrouwen in de medemens wordt alleen maar gestimuleerd als je alleen op reis gaat!

Tuurlijk, het kan ook wel eens lastig zijn om alleen te reizen. Je moet meer op je hoede zijn en je moet alles zelf uitzoeken. Toch neig ik er naar om er weer voor te kiezen om alleen op pad te gaan en het ultieme gevoel van vrijheid te ervaren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s