Wat als er iets misgaat op reis?

Reizen gaat niet altijd over rozen. Ja, je bezoekt unieke plekken en leert veel nieuwe mensen kennen, maar soms is karma even niet aan je zijde. Dan wil je huilend naar huis. Of naar je moeder. Ook al ben je al 30+.

En dan heb ik het niet over tegenvallende accommodatie of meer regen dan verwacht. Dan heb ik het echt over doffe ellende. Het gebeurt elke doorgewinterde reiziger wel eens. Gelukkig komt het in 99% van de gevallen allemaal goed. En heb je later een goed verhaal.

Mocht je wel in zo’n situatie belanden, dan vertel ik je in het kort wat je moet doen.

Vervelende verrassing: Verzekering die je zeker niet nodig hebt

Je wordt ziek

En dan heb ik het niet over een verkoudheid, maar echt ziek. Dat er echt een dokter bij moet komen omdat je het niet meer vertrouwd.

Zorg er allereerst voor dat iemand op de hoogte is. Iemand die je enigszins vertrouwt. Dit kan natuurlijk je reisbuddy zijn, maar bij gebrek daaraan kan het ook een reiziger of local zijn die je ter plekke bent tegen gekomen. Als je echt ziek bent, ben je niet meer zo scherp en dan is het fijn als iemand anders meedenkt, je naar het ziekenhuis kan brengen etc.

De receptie van je verblijfplek weet over het algemeen wel hoe je een arts kan bellen of kan zorgen dat je bij een arts of ziekenhuis beland. Daarnaast heeft ieder land een noodnummer als je echt in een levensbedreigende situatie zit.

Vanaf daar laat je het aan de professionals over. Zorg dat je je verzekeringsgegevens bij je hebt en laat je buddy even goed opletten dat er nieuwe naalden gebruikt worden (als je zoals ik naar Malawi of Oezbekistan gaat). In sommige landen moet je zelf je eten en drinken meenemen naar een ziekenhuis. Daar komt je buddy weer van pas.

Mocht je na je behandeling worden ontslagen uit het ziekenhuis, zorg dan dat je even een fijne plek hebt om te herstellen. Een goed bed in een fijne hotelkamer doet je herstel zoveel beter dan een dorm in een party hostel.

ziekenhuis Oezbekistan
ziekenhuis Oezbekistan

Als je net zoals ik vaak alleen reist, dan weet je dat je soms op de hulp van anderen afhankelijk bent. Dat weet elke solo-reiziger en die zullen het vaak ook geen probleem vinden om je te helpen.

Je raakt je paspoort kwijt

Je paspoort is je meest waardevolle bezit als je op reis gaat. Anders kom je nergens en al helemaal niet meer thuis. Wees daarom extra zuinig op je paspoort. Ik stop de mijne vaak ik een reiskluis en neem hem zeker niet mee als ik ergens de sloppenwijken in ga. Ook heb ik een kopij bij me en heb ik er 1 digitaal, voor het geval dat.

Mocht je je paspoort kwijt raken of gestolen worden, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie. Op die manier kan iemand anders geen misbruik maken van je paspoort.

Neem contact op met de dichtstbijzijnde ambassade (als je buiten de EU bent). Welke dat is kun je vinden op rijksoverheid.nl. Op deze site staat duidelijk omschreven hoe je contact opneemt en wat je nodig hebt voor een aanvraag van een nieuw (nood)document. Vaak vragen ze om een kopij van je (vermiste) paspoort en pasfoto’s. Als je dat al hebt, scheelt dat dus een hoop. Het kan zijn dat er geen Nederlandse ambassade of consulaat is in het land waar je bent. De ambassade die wordt aangegeven op rijksoverheid.nl geeft je dan informatie wat je dan moet doen.

Je verliest je geld

Hier is voorkomen beter dan genezen. Wintip 1 is, spreiden. Zorg dat je niet al je geld en betaalmiddelen op dezelfde plek hebt. Hierdoor heb je altijd nog een bankpas/creditcard of cash achter de hand, mocht je gerold worden. Ik heb ook altijd 100 dollar in cash bij me. Euro’s kan tegenwoordig ook. Als er dan iets gebeurt, dan heb ik altijd geld om ergens heen te gaan of te slapen. Noodfonds dus.

Mocht je nou echt alles kwijt zijn, dan heb je altijd Western Union nog. Hier kunnen vrienden of familie thuis geld naar storten/brengen en jij kunt het dan ophalen in het land waar je bent. Western Union zit bijna overal, ook/juist in de krochten van Afrika.

Ook heb ik voor m’n reis een thuisblijver gemachtigd voor m’n bankrekeningen. Hij kan in geval van nood, geld naar een andere rekening storten (bijvoorbeeld naar een net ontmoette reisbuddy, die dan even voor me kan pinnen). Zo kom ik toch weer aan geld.

veel biljetten

Je kunt je plek niet meer verlaten wegens (extreem) weer

Met de klimaatverandering gebeurt het helaas steeds vaker; extreme weersomstandigheden. Daardoor kan het gebeuren (laten we het niet hopen) dat je in een gebied zit dat te maken krijgt met een tornado, overstroming of aardbeving.

Sommige gebeurtenissen zijn onverwacht, maar als je je er wel op voor kunt bereiden, probeer dan of weg te komen als dat nog veilig is of luister maar de locals. Vaak hebben zij al eerder te maken gehad met zulke omstandigheden en weten ze wat ze moeten doen. Volg hen of anders in ieder geval hun advies.

Neem ook contact op met de Nederlandse ambassade in het land. In geval van nood kunnen zij je bijstaan en indien nodig helpen met repatriëring. Zorg er in ieder geval voor dat iemand weet waar je bent en spreek af wanneer je weer contact op kunt nemen. Als dat dan niet lukt, kunnen zij hulp inschakelen.

e mist een vlucht en komt vast te zitten

Op een schaal van reisleed scoort dit relatief laag. Het is vervelend en je mist hierdoor wellicht een vakantiedag en wat levensvreugde, maar dit is relatief goed op te vangen. Je hebt vaak meer rechten dan je denkt. Dat lees je ook in dit artikel.

Lees ook: Wat doe je als je vlucht vertraagd is?

Ik let tegenwoordig op de volgende dingen als ik boek, omdat ik geen zin in gezeur heb (en niet meer op een budget hoef te reizen)

  • geen extreem krappe overstaptijd op grote luchthavens wanneer je ook nog door de immigratie heen moet. Vroegah kon je prima in 40 minuten overstappen, maar met de huidige ellende op vliegvelden kies ik vaak voor een vlucht met een wat langere overstaptijd
  • geen self-service transfer; als je dan vertraging hebt, moet je het zelf uitzoeken en zelf een nieuw ticket boeken. Daarnaast moet je zelf je bagage ophalen en weer inleveren en wie weet hoe lang dat gaat duren.
Omboeken vlucht

Soms gebeuren er nou eenmaal dingen op reis die niet leuk zijn en zelfs veel gedoe opleveren. Gelukkig is er meestal wel een oplossing en met de juiste voorbereiding maak je dat alleen maar makkelijker.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s