Wat moet je allemaal regelen als je langere tijd op reis gaat?

Als je voor langere tijd op reis gaat, kom je er niet met alleen je tas inpakken. Helaasch. Wel belangrijk ook. Waar moet je allemaal aan denken als je voor een aantal maanden naar een andere mooie plek op dit aardbolletje vertrekt? Ik zet het even voor je op een rijtje.

Visa

Laten we bij het begin beginnen. Als je naar een ander land wilt, moet je natuurlijk in eerste instantie binnen kunnen komen. Check of je een visum nodig hebt en check ook of je voor eventuele verdere bestemmingen een visum nodig hebt en of je die onderweg kunt verkrijgen. Zou toch jammer zijn als je ergens in niemandsland vast komt te zitten.

Verzekering

We willen natuurlijk goed verzekerd op reis, maar dit kan best nog wel een dingetje zijn. Neem even de tijd om dit goed uit te zoeken. Wat betekent het bijvoorbeeld als je gaat werken in het buitenland, extreme sporten wilt gaan beoefenen of je uitschrijft bij de gemeente? Dit heeft allemaal invloed op je verzekering. Een oud collegaatje van me heeft dit allemaal kraakhelder voor je op een rijtje gezet op Backpackcentrale.nl

Uitschrijven bij de gemeente

Als je voor langer dan 8 maanden het land uitgaat, dien je je officieel uit te schrijven bij de gemeente. Officieel. Hierdoor vervalt je plicht om een zorgverzekering te hebben, maar ook het recht op alle toeslagen en AOW opbouw. Weet jij nog niet zeker of je langer dan 8 maanden weg blijft? In sommige gemeentes kun je je ook later online uitschrijven. Check dit wel even van te voren. Je kunt ook de boete van een paar honderd euro riskeren. Just saying.

Iemand machtigen voor je geld

Niets is vervelender dan zonder geld komen te zitten. Als je iemand machtigt dan kan deze buddy geld overmaken in geval van nood. Dit is in een mum van tijd geregeld bij je lokale bank en kan je een hoop narigheid schelen. Wil je liever niet dat paps of mams meekijkt als je weer terug bent? Met 1 telefoontje heb je de machtiging weer opgezegd.

Abonnementen opzeggen

Je wilt natuurlijk het liefste al je geld uitgeven op reis en niet aan een of ander abonnement in ons kikkerlandje. Daarnaast zitten je buren er ook niet op te wachten om elke week weer een exemplaar van de Hitkrant op hun deurmat aan te treffen. Zeg dus al je abonnement op. Denk aan: kranten, tijdschriften, maar ook aan je telefoonabonnement (indien mogelijk), sportschool etc.

Je huis opzeggen/verhuren

Wil je weer terugkomen in je huis na je reis? Bedenk dan goed wat je er in de tussentijd mee doet. Wil je het verhuren? Lees je dan goed in over het huurrecht of schakel een professional in. Begin op tijd te zoeken naar huurders en bedenk goed welke spullen je wel en niet achter wilt laten.

Wil je je huis liever opzeggen, zoek dan op tijd uit wat je opzegtermijn is en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Als je al deze zaken van je lijstje hebt gevinkt, begint de echte voorpret. Dan kun je eindelijk je koffer inpakken!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s