Roadtrip Cuba; de ideale reisroute

Als je naar Cuba gaat, is een roadtrip de beste manier om het land te zien, want van het openbaar vervoer moet het land het niet hebben. Busje komt niet zo.

Huur van te voren je auto, want er zijn maar een beperkte hoeveelheid (moderne) auto’s op het eiland. Ter plekke iets regelen, zou zomaar in een teleurstelling kunnen eindigen.

Maar waar gaat die roadtrip dan heen? En wat is een haalbare route voor ongeveer 3 weken? Ik vertel het je hieronder.

Havana

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat je roadtrip in La Habana begint. Dit is de beste aanvliegroute en de handigste plek om een auto te huren. In Havana kun je je meteen onderdompelen in de Cubaanse cultuur. Dans de salsa in een Casa de la Musica, bezoek het rummuseum, luister naar de muziek op straat, laat je vervoeren in een oldtimer auto en bewonder alle gekleurde straten.

Viñales

Als je van sigaren en paardrijden houdt, zit je goed in dit stadje. Laat je door een van de lokale cowboys meenemen op een paard en rij door de sigarenplantages. Vergeet er niet af en toe eentje op te steken.

Santa Clara

Santa Clara voelt aan als een studentenstad. Er wonen veel jonge mensen en de uitgaansgelegenheden zijn er eindeloos. Dit is ook de stad waar Che Guevara de strijd tegen Batista won. Er staat dan ook een enorm standbeeld van de beste man aan de rand van de stad.

Cayo Santa Maria

Als je dacht dat je in Cuba geen tropische stranden kunt vinden, dan heb je het mis. En nee, je hoeft ook niet tussen een leger Russen in Varadero te liggen om dit te ervaren. Je kunt prachtige stranden vinden bij Cayo Santa Maria, waar je je bijna op een onbewoond eiland waant, omdat er simpelweg maar een enkele ziel te bekennen is.

Cienfiegos

Dit is een vrij industriële stad met Spaanse en Franse invloeden. Het is waarschijnlijk niet een stad waar je weken wilt verblijven, maar het maakt een leuke stop op weg naar Trinidad.

Trinidad

Je kunt Trinidad eigenlijk niet overslaan, maar je wilt er ook weer als de wiedeweerga weg. Dit pittoreske stadje staat bij veel toeristen op nummer 1. En dat snappen we ook wel. De kleine straatjes met kleurrijke huisjes doen het goed op Instagrammie. Helaas sta je wel naast honderden andere toeristen die precies dezelfde foto nemen op precies hetzelfde moment. Say ‘cheese!’

Camagüey

Als je vroeger van doolhoven hield, dan is dit je stad. Deze wirwar aan straatjes doet bijna denken aan de medina’s in Marokko. Ook de plaza’s zijn een bezoekje meer dan waard. De weg naar het oosten van het land is lang en deze stad is dan ook een goede plek om een nachtje te tukken.

Santiago de Cuba

Hoewel Santiago de Cuba de tweede grootste stad van Cuba is, voelt het heel anders aan dan Havana. Santiago is veel minder veramerikaniseerd en voelt veel ‘Cubaanser’ aan. Het heeft een Afrikaanse vibe en is misschien wel de meest muzikale en hartstochtelijke stad van het land.

Baracoa

In Baracoa zie je een hele andere wereld dan in Havana. Je zult nauwelijks autos tegenkomen. Als je een taxi naar het vliegveld bestelt, kan er zomaar een paard en wagen voor staan. In dit schattige stadje zul je veel minder toeristen tegenkomen. Er zijn weinig mensen die de trip naar de andere kant van het eiland maken. Als je er bent, kun je wel genieten van de lokale keuken. En dit is voor de verandering eens geen sarcasme. Waar het eten in Cuba normaliter niet Michelin-ster waardig is, is het eten in Baracoa voor de verandering verrassend goed. Ook heb je hier een prachtig natuurgebied waar je een mooie hike kan maken.

Wij hebben onze auto in Baracoa ingeleverd en naar Havana gevlogen. Hierdoor hadden we iets meer tijd om naar de andere kant van het eiland te rijden.

Als je meer wilt weten over alle praktische zaken die je moet weten voor je naar Cuba vertrekt, lees dan hier meer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s