Het leed dat fulltime reizen heet.

Wat? Fulltime reizen is toch een droom die uitkomt? Dat is toch elke dag avonturen beleven en lol trappen? Helaasch, lieve mensen. Was het maar zo’n feest. We hebben er natuurlijk zelf voor gekozen en het is ook echt voor het merendeel wel een feestje, maar fulltime reizen heeft ook zo zijn keerzijde. En dat mag ook wel eens genoemd worden.

Hello, is it me you’re looking for?

Elke keer als je een hostel binnenkomt, begint hetzelfde riedeltje weer opnieuw; Hoi, waar kom je vandaan, hoe lang ben je al aan het reizen, waar ga je hierna naar toe? En hoewel het vaak heel leuk is om nieuwe contacten te maken, ben je soms wel eens klaar om hetzelfde verhaal te vertellen en weer te investeren in een nieuwe vriendschap. Zeker als je weet dat deze investering alleen maar voor de avond zal zijn.

Goodbye my lover, goodbye my friend….

En als je dan die sister from another mister ontmoet of een leuke knul aan de haak slaat, dat weet je bijna altijd dat het eindig is. Ja, wellicht zie je elkaar wel weer. Over 5 jaar. Aan de andere kant van de wereld.

All by myself

Ook al ontmoet je zeker leuke mensen, je bent toch een groot deel van de tijd alleen. En zelfs wanneer je mensen om je heen hebt, is het toch anders dan wanneer je bij je vrienden of je moeder bent, die je door en door kennen. Die ook nog van je houden als je wederom chagrijnig uit je bed stapt en waar je gewoon even een potje ordinair bij kan zitten janken als het nodig is. En dus voel je je van tijd tot tijd wel eens alleen.

The road ahead is empty

Als je lang op reis bent, is je plan vaak nog vrij onduidelijk. Je weet nooit wat je volgende week gaat doen of wie je gaat ontmoeten. En dit brengt toch wel de nodige onzekerheid met zich mee. En ja, hoewel je je nog zo stoer voelt dat jij je baan hebt opgezegd en helemaal aan de andere kant van de wereld zit, is die onzekerheid toch verdomde lastig.

Blue jeans, white shirt

Ik weet dat dit echt heel laag scoort op de schaal van wereldleed, maar ik ben na 6 maanden echt zo uitgekeken op die drie jurken en die 2 korte broeken die ik bij me heb. Ik heb er voor mijn gevoel al maanden niet meer leuk uitgezien. Gelukkig heeft uit budgettaire overwegingen een vriendin recentelijke mijn haar geknipt wat een zeer verrassende look heeft opgeleverd.

Go to sleep

Als ik tegen mensen zeg dat ik moe ben van het reizen, kijken ze me altijd heel raar aan. Hoezo? Je bent toch op vakantie? Oja, zeker, maar het is vrij vermoeiend om elke dag nieuwe indrukken op te doen, hele dagen onderweg te zijn, nooit te weten waar je slaapt, wat je gaat doen en wie je zult ontmoeten. Als je langere tijd op reis bent, is het ook heerlijk om af en toe op dezelfde plek te blijven en een beetje bij te komen.

Kijk, de hongersnood in Afrika is natuurlijk wel een wat groter probleem, maar ik denk dat het goed is om te weten dat zo’n lange trip niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn is.

Is dit herkenbaar voor jou? Heb je nog andere ervaringen gehad?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s