Wat kun je doen op je reis naar Alice Springs, Australië.

Alice Springs…als je een reis naar Australië plant, ken je het dilemma; ga ik wel of niet naar Alice Springs? De stad ligt namelijk niet precies op de route….Het ligt in het midden van het land en de dichtstbijzijnde andere grote stad is letterlijk 1500 km verderop, het is dus altijd een omweg.

Veel mensen besluiten deze stad dan maar links te laten liggen of vliegen erheen, doen een tour naar Uluru (die grote rode steen) en zijn dan letterlijk weer gevlogen. En dat is jammer. 

De stad lijkt op het eerste gezicht rauw en de grote groep Aboriginals, die je er tegen komt, kan als een duveltje uit een doosje komen als je de laatste maand aan de oostkust hebt gespendeerd. 

Hoe langer je er bent, hoe meer je de stad leert waarderen. En de weg erna toe is een prachtige rit door de outback

Dus als je toch besluit er naar toe te gaan (of je na je Uluru-tour nog een paar dagen te vullen hebt) vind je in dit artikel de leukste bezienswaardigheden in en rondom Alice. 

Zonsopkomst op Anzac hill.

Laten we bij het begin van de dag beginnen. Zet je wake-up light, giet een kop koffie achterover en beklim in alle vroegte ANZAC-hill en geniet van het fantastische uitzicht terwijl de zon opkomt. Deze plek heeft het beste uitzicht van de stad.

Telegraph station

Alice ligt dus letterlijk in het midden van het land en was daarom erg belangrijk voor de communicatietechnologie. Bij het Telegraph station leer je hoe men communiceerde en leefde in de outback in de vorige eeuw. Als jij nou denkt ‘dat kan ik nu toch gewoon met m’n smartphone opzoeken, dus waarom zou ik gaan? Het station was niet alleen een communicatiestation, maar ook een opvangcentrum voor de stolen generation en een uitvalsbasis tijdens WOII. Heel veel Australische geschiedenis dus.

School of the Air

De kleine drommels in de outback moeten natuurlijk ook onderricht worden, maar om ze nou elke dag na school te brengen is wat lastig. Die ligt namelijk makkelijk 300km verderop. En daar heeft mama geen tijd voor. Daarom heeft Australië de School of the Air, waar kinderen die in de outback leven les krijgen via de computer. Nou en? Denk je wellicht. Dat is toch niet zo bijzonder? Nee, maar dit hebben ze niet recentelijk uitgevonden. Bedenk je even hoe dit geweest moest zijn voordat de wondere wereld van het wijde web was uitgevonden. In het informatiecentrum leer je er alles over.

Flying doctors museum

Wat voor school geldt, geldt ook voor het ziekenhuis. Je kunt de mensen moeilijk in de woestijn laten liggen als ze net met een slang hebben geknuffeld, alleen omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis toch te ver rijden is. Dat is niet zo lief. Dat dacht John Flynn, lokale held, ook en richtte de (Royal) Flying Doctors op (als je oud genoeg bent, herinner je je misschien de tv-serie nog wel). Anyhow, het is allemaal echt en ze vliegen nog steeds!

Het avondprogramma

Na al die geschiedenislessen moet je natuurlijk even bijkomen, dat snapt zelfs je oude geschiedenisleraar nog. En dat doe je natuurlijk het beste met een biertje. Wil jij graag andere reizigers ontmoeten, dan vind je elke avond wel een groep toeristen in de Rock Bar die net terug is van Uluru. Wil je meer een locale belevenis, bestel dan een biertje bij Montes Lounge, waar je tussen de locals op sommige avonden ook nog getrakteerd wordt op live muziek. 

Rondom Alice

Mocht je nu de gelukkige bezitter van een vierwieler zijn, rij dan eens naar de West MacDonnell ranges. Tussen deze bergen vind je veel natuurlijke waterbronnen. Jazeker mensen, er is water in de woestijn en je kunt er nog zwemmen ook! Neem een duik in Ormiston of Glen Hellen Gorge en als je echt dapper bent, spring je in Ellery Creek. Doe dit laatste niet meer na april, want dan vriezen je tenen eraf. Ook als het 36 graden is, trust me. Geen waterrat, maar wel in voor wat natuurspectakel? Ga dan naar Standley Chasm, daar zie je een grote spleet tussen de bergen, inclusief interessant dreaming verhaal (aboriginalverhaal). 

Aan de andere kant hebt je de East MacDonnell ranges. Deze zijn minder populair, maar niet minder mooi. Je kunt er niet zwemmen, maar Emily en Jessie Gap, Corroboree Rock, Trephina Gorge zijn zeker een bezoekje waard. 

Goed, bedenk dus goed wat je met Alice Springs doet, want het is eigenlijk zonde om er niet heen te gaan als je in Australië bent!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s