4 redenen waarom Busan, Zuid-Korea, een bijzondere plek is

Door Niklas Melcher


De meeste Europeanen kennen vooral de mega-metropool Seoul als ze aan Zuid-Korea denken. Maar er is nog een andere pareltje op het schiereiland: Busan. Waarom het een pareltje is? Hieronder vind je vier bijzonderheden van deze wolkenkrabber/ strandstad.

1. Er wonen miljoenen mensen, maar haast niemand kent het.

Busan ligt aan de zuidoostelijke kust van Zuid-Korea en is met meer dan 3.5 miljoen inwoners de tweede grootste stad van Korea. Voor iedereen die deze stad bezoekt is het eigenlijk onbegrijpelijk waarom deze stad in Europa niet erg bekend is—niets is echter minder waar. Als bezoeker is dat eigenlijk een meevaller: de stad is nog niet overspoeld door mede-westerse toeristen (door Aziatische echter wel).

Dat er zo veel Koreaanse en andere Aziatische toeristen zijn betekent echter ook dat je een heel ander strandleven beleeft dan in Italië of Spanje. Zo dragen de strandgangers bijvoorbeeld veel meer kleding dan op een extravagante stranden in een Mediteraanse gebieden. Ze zijn in Azië nou eenmaal iets conservatiever met het tonen van hun lichaam en bruin worden is daar verre van gewenst.

Op de promenade vind je altijd muziek, eten en spelletjes. Het lijkt wat raar, maar er zijn soms geweldige Starcraft competities op het strand! Dus release your inner nerd! Afin, het is dus een andere belevenis dan op Rimini of aan de Costa Brava.

2. Let me entertain you!

Of je nu het ‘borrelen aan het strand type’ of ‘een bruisend clubber’ bent, Busan heeft voor ieder wat wils.

Op de hoofdstranden Gwangalli en Haeundae kun je de stad (en een soort Aziatische versie van de Golden Gate Bridge) bewonderen. Dat doe je dan natuurlijk onder t genot van chimaeg (Koreaanse gefrituurde kip en wat biertjes). Er wordt gefluisterd dat dit laatste strand het mooiste strand van Azië is.

In het uitgaanscentrum Somyeon kun je dan weer van soju (Koreaanse rijstwijn) genieten en tot in de vroege uurtjes dansen.

Maar niet alleen het nachtleven is hier geweldig. In Busan heb je ook het grootse warenhuis ter wereld en een van de grootse havens. De architectuur in de stad is over het algemeen erg indrukwekkend.

Dat dachten overigens de makers van de blockbuster Black Panther ook. Hierin speelt Busan een grote rol. Busan is überhaupt een stad met een nauwe band met de filmwereld. Er wordt ieder jaar een internationaal filmfestival (PIFF) gehouden. Bovendien zijn er allerlei andere festivals zoals een vuurwerkfestival, een zandsculptuurfestival (!) een verschillende bier- en food-festivals. Het is niet New York, maar deze stad slaapt ook nauwelijks!

3. De natuur is om de hoek

Een van de leukste kenmerken van Busan is de ligging direct aan de zee. Hierdoor zijn veel stranden gemakkelijk te bereiken. Als je niet van zwemmen houdt, kun je ook kiezen voor een wandeltocht naar verschillende tempels. Altijd inclusief super mooi uitzicht.

Loop eens naar The Bay 101, een mooi cultuur- en kunstcomplex met een heerlijke uitzicht. Een andere aanrader is de Oryukdo Skywalk, waar je kunt beleven hoe het voelt om te vliegen. En als je een vroege vogel bent, kun je vanaf de omliggende bergen ook de adembenemende zonsopkomst bekijken.

4. Je kunt de Koreaanse cultuur beleven

In Busan kun je veel regionale maaltijden proberen en opgaan in de Koreaanse levensstijl, bijvoorbeeld op de Gukje markt. Dit is een grote markt voor van alles en nog wat en is door een film bekend geworden (het drama International Market – absolute aanrader!). Maar ook de Jalgachi vismarkt en de Gamcheon cultural village (die een beetje op een bont Santorini lijkt) hebben veel te bieden.

In dit laatste dorp zit je goed als je een fan van de Kleine Prins bent! En als het je daar allemaal wat te druk word, zijn er gelukkig genoeg jimjilbangs (Koreaanse sauna’s, en spa’s) vlakbij.

Nog even voor de culinaire liefhebbers onder ons; Lekkernijen die je niet wilt missen in Busan zijn het eten van ssiat hotteok (een zaadpannenkoek), Milmyeon (koude noedelsoep voor de hete zomer dagen, smaakt wel beter dan het eruit ziet!) en dwaeji gukbap (varkensvlees rijstsoep).

Dus, waar wacht je nog op?


Niklas Melcher komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hij studeert en werkt momenteel samen met Reislustige Loonslaaf op de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft meer dan twee jaar in Oost-Azië gewoond.


Wil jij ook een gastblog schrijven? Stuur me dan een berichtje.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s