De vele gezichten van Seoul; wat je allemaal kunt beleven in deze metropool

Door: Niklas Melcher


Je zou het bijna niet geloven als je op Incheon International Airport in Zuid-Korea aankomt; slechts 60 jaar geleden was dit een van de armste landen van de wereld. En nu: eersteklas technologie, mooie en georganiseerde infrastructuur (als Duitser maakt me dat blij) en een bloeiende economie. De ontwikkeling van dit land is wereldwijd onnavolgbaar. Alleen dit al is een goede reden om de hoofdstad Seoul (gelieve uit te spreken als Soul, lieve Nederlanders) te bezoeken en haar geheimen te achterhalen. Seoul heeft veel gezichten. Ik neem je mee in zowel zijn spannende nachtleven als zijn ontspannende kant. 


Het spannende Seoul


Cafés, bars en nachtleven

Seoul is vrij overweldigend en eigenlijk is het nachtleven op zich al een eigen artikel waard. Elke buurt heeft zijn eigen stijl; het hipster- en studentengebied van Hongdae, de internationaal-dynamische barbuurt van Itaewon en de glansrijke wereld van Gangnam (komt dat je bekend voor?) zijn enkel drie gebieden om met je voetjes van de vloer te gaan.

Maar in Seoul is het niet alleen een feestje in de clubs. Je ben niet echt in Korea geweest als je niet in een Noraebang geweest bent: kamer-karaoke waar je met je vrienden klassiekers van Angels tot Save Tonight kunt zingen.

Daarnaast kun je in de buurten Hongdae en Hyewha goed terecht voor muziek, dans en kunst op straat. Het aantal bars voor een biertje of een soju (Koreaanse rijstdrank die iedereen ‘in de stemming brengt’) is ontelbaar. Maar niet alleen dat: Seoul is een van de steden met de meeste cafés per capita: dus aan koffiehuizen geen gebrek!

Eten

Eigenlijk heeft het Koreaanse eten ook een eigen artikel nodig (weer!). Maar vooruit, een kort overzicht dan; de culinaire cultuur in Seoul is speciaal omdat er erg weinig invloeden van andere landen zijn. Klassiekers zoals de pittige kimchi jiigae soep, de rijstbowl bibimbap een de gezellige Koreaanse barbecue bewijzen dat. En dat is nog maar het begin. Dus trek een wijde broek aan en enjoy!

Shopping en kunst

Het land heeft al heel wat meegemaakt en daarom zie op veel plekken herinneringen aan zijn geschiedenis. De musea vertellen over de Japanse belegering en de oorlog met Noord-Korea (met wie ze nog steeds in staat van oorlog verkeren!) Als je na deze heftige verhalen wel toe bent aan een beetje ontspanning, kun je avontuurlijk gaan winkelen in één van de gigantische winkelcetra of underground boetieks. Dit is een ware belevenis omdat Korea echt z’n eigen stijl heeft.  Onderdeel hiervan zijn de rare T-shirts met onlogische zinnen in het Engels, Duits of Frans er op. Hier zijn een paar van favorieten, die ik heb gespot:


Het ontspannende Seoul


Bij het water en in het water

Als je genoeg hebt van het uitgaansleven en de bedrijvigheid van een van de grootste agglomeraties ter wereld (22,7 miljoen mensen), zijn er gelukkig ook genoeg andere gezellige plekken om te relaxen.

Bijvoorbeeld aan de Han River, de grootste rivier van Seoul. Hier kun je ‘s avonds onder het genot van een Chimaeg (kort voor Chicken en Maegju—bier) luisteren naar straatmuzikanten die Koreaanse popsongs zingen.

Als je het nog iets rustiger wilt, kun je ook naar een simsilbang gaan, dit is een Koreaanse sauna. Er zijn normaal gesproken enkele zwembaden (gescheiden voor man en vrouw) en sauna’s. Dit is wel wat anders dan dat we in Europa gewend zijn. Ze zijn namelijk een stuk kouder en je houdt je kleding aan (!) Je kunt er ook zonder extra betaling logeren (ideaal voor Nederlanders dus!)

Tempel en traditie

Eigenlijk moet je in Korea ook wel even een tempel bezoeken, als je er toch bent. Veel liggen midden in het drukke stadsleven, maar het is ongelooflijk hoeveel rust en reflectie zij steeds brengen. Ook een kleine wandeling door het Hanok dorp, een buurt met traditionele Koreaanse huizen, brengt een gevoel van balans en Aziatische rust.

Je hebt vast al gemerkt dat ik het moeilijk vindt dit artikel enigszins kort te houden. Wellicht komt er binnenkort nog een artikel over elk bovenstaand onderdeel.

Seoul is niet goedkoop, maar het is het meer dan waard. Het is een prachtige stad met lieve mensen en er is zoveel te ontdekken. En zoals ik ooit geleerd heb in Seoul: do not cry over spilt milk!

Niklas Melcher komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hij studeert en werkt momenteel samen met Reislustige Loonslaaf op de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft meer dan twee jaar in Oost-Azië gewoond. 

Ook een gastblog schrijven? Stuur me een berichtje! 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s