Reis langs de whale coast route in Zuid-Afrika.

Vrijwel iedereen die naar Zuid-Afrika afreist, heeft wel eens gehoord van de Tuinroute of de Garden route. Deze route langs de zuidkust van Zuid-Afrika brengt je langs mooie dorpjes en spectaculaire parken. Maar wat niet zo veel mensen weten, is dat de route verderop nog veel mooier wordt. Daarom neem ik je vandaag mee naar de minder bekende Whale Coast route

Dit gedeelte is veel rustiger en ook wat minder aangeharkt dan de Tuinroute. Hoogste tijd dus om je roadtrip een stukje te verlengen.

Ik neem je mee op de route vanuit Port Elizabeth, het is natuurlijk een no-brainer dat je ook vanuit Kaapstad kunt beginnen, dan lees je deze route, inderdaad, andersom.

We beginnen het avontuur in Cape L’Agulhas, dit is het meest zuidelijke puntje van Afrika. Ja, voor diegene die altijd dachten dat dit Kaap die Goeie Hoop was, kom je toch bedrogen uit. Maar als je hier staat, dan laat je dus het gehele Afrikaanse continent achter je. Dichterbij Antartica zul je niet snel komen. En dat vinden we best leuk.

Hier komen ook de Indische en de Atlantische Oceaan samen. Hoe dat eruit ziet? Nou ja, gewoon met een bord, want het is natuurlijk niet alsof het water ineens verandert. Maar je kunt wel de zee inlopen en dan sta je met 1 voet in de Indische Oceaan en met 1 voet in de Atlantische Oceaan. Is toch een leuk verhaal voor op het volgende verjaardagspartijtje.

Je hebt een waanzinnig uitzicht vanuit de vuurtoren en je kunt mooie kiekjes maken van het schip dat hier op de klippen is gelopen (header).

Om de hoek ligt Stuisbaai (Struis Bay) waar je enorme pijlstaartroggen van een lekker maaltje kunt voorzien en een aai over hun bolletje kunt geven. Niet overslaan dus.

IMG_0272

Vanuit hier rij je verder naar Hermanus. Deze stad is op zichzelf niet zo bijzonder, maar je kunt er tussen juni en november heel goed walvissen spotten. En daarvoor hoef je niet eens het water op! Je kunt ze namelijk zien vanaf de kust. Fijn wel voor als je net zoals ondergetekende snel zeeziek wordt. Wil je ze echter wel echt van dichtbij zien, dan is een tochtje de zee op toch wel echt aan te raden. Dus grijp je camera en dat kotszakje en there you go.

Vanuit hier is het aantrekkelijk om in één keer door te rijden naar Kaapstad via de N2, maar doe dat niet! Neem liever de R44 – Clarence Drive. Dit is een 21 km lange weg vol spectaculaire vergezichten en bij goed weer kun je Kaap die Goeie Hoop zien! Via deze weg kom je ook nog langs een paar andere pareltjes, namelijk:
Betty’s Bay! De meeste mensen gaan naar Boulders Beach

IMG_0299

om te waggelen met de pinguïns, maar eigenlijk is Betty’s Bay veel leuker. Het heeft niet zulke hagelwitte stranden als bij Boulders Beach, maar dit is dé nationale hangplek voor pinguïns. Ze zijn hier in overvloed. Dit in tegenstelling tot de toeristen. En het is nog goedkoper ook! Voor 20 rand zit je op de eerste rij. Wat wil je nog meer als Hollander!

Vervolg de weg via Gordon’s Bay en ga even pootje baden bij Bikini Beach. In tegenstelling tot wat je verwacht, zijn lang niet alle stranden in Zuid-Afrika geschikt om te zwemmen. Maar gelukkig kun je bij Bikini Beach wel degelijk met je bikini het water in. Dat is vast de reden dat ze het zo hebben genoemd. Of niet.

DSC03498

Je sluit deze prachtige route natuurlijk het beste af met een goed glas wijn. En hoewel het officieel niet helemaal op de route ligt, is een bezoekje aan Stellenbosch meer dan de moeite waard. Het is een gemoedelijk stadje waar veel studenten wonen, maar het staat het meest bekend om de vele wijngaarden die in de buurt van dit stadje liggen. De keuze is reuze en het fijne is, je kunt het eigenlijk niet slecht treffen. Een paar leuke wijngaarden zijn bijvoorbeeld Marianne Wine Estate en Simonsig. Meestal is zo’n wijnproeverij helemaal niet zo duur. Voor 3 á 4 euro heb je vaak al meerdere wijnen die je kunt proeven.

De beste manier om de Whale Coast route te volgen is met de auto. Op deze manier heb je alle vrijheid en kun je elk moment je auto parkeren om mooie foto’s te maken of gewoon even te genieten van datgene dat je onderweg tegen komt. Het huren van een auto in Zuid-Afrika hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Wij hebben een goedkope optie gevonden via Skyscanner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s