7 niet te missen stops op de Garden Route in Zuid-Afrika

De Garden route; nee het is geen lange weg langs allemaal Keukenhof-achtige bezienswaardigheden. Het is een schitterende weg langs de schilderachtige zuidkust van Zuid-Afrika. Waarom het de Garden route heet? Geen idee. Waar die precies begint en eindigt, is ook discutabel, maar dat je erheen moet, dat is zeker.

De Garden route (of Tuinroute op z’n Nederlands) ligt tussen Port Elizabeth en Kaapstad en is ongeveer 800 km lang. Afhankelijk van hoe snel je wilt reizen, kun je dit in een week doen, maar je kunt er ook een maand voor uit trekken. Er is ontzettend veel te zien en als jij ook last van keuzestress hebt, dan help ik je in dit artikel een handje op weg.

Eerste even een algemene tip: het is aan te raden om bijvoorbeeld in Port Elizabeth te beginnen en dan naar Kaapstad te rijden (of vice versa). Vaak kun je daar de auto gewoon weer inleveren en vanuit daar weer naar ons kikkerlandje vliegen. Hoef je niet heen en weer te rijden en dat scheelt je toch weer een paar dagen van je leven. Is toch fijn. Voor dit verhaal beginnen we de route vanuit Port Elizabeth.

autohuur Zuid-Afrika

Eerste stop: Jeffrey’s Bay, ook wel liefkozend J-Bay genoemd. Dit is het surfer’s paradijs van Zuid-Afrika. De hele vibe in het stadje straalt relaxheid uit. Wil jij je op de golfen wagen of gewoon een paar dagen chillen? Dan is J-Bay jouw plek. Vind je het nu iets te chill worden, dan kun je even verderop sandboarden in de duinen.

Jeffreys Bay

Als je nog wel wat meer adrenaline kunt gebruiken, dan ga je voor je tweede stop naar het Tsitsikamma National Park. Hier kun je vette outdoor activiteiten doen. Van ziplinen, canyoning, kajaken, quadbiken tot hiken, het kan er allemaal. De echte daredevil springt van het Bloukrans bruggetje af. Wat zeg ik, doet de hoogste bungeejump ter wereld. Dit is een once-in-a-lifetime-opportunity. Want trust me, daarna wil je het niet meer zo snel doen….

Derde stop: Plettenberg Bay. Nu is Plettenberg Bay best aardig, maar het echte pareltje hier is het schiereiland, het Robberg Nature Reserve ongeveer 8km verderop. Dit natuurgebied is een World Heritage site. Een deel van dit schiereiland is namelijk een archeologische plek. Het is ook nog eens een uitstekende plek om zeehonden te spotten. 

IMG_0169

De vierde stop in Knysna. Hoewel ik het stadje zelf niet onwijs spannend vond, hebben ze er wel een prachtige lagoon die uitmond op een spectaculaire kustlijn. Leuke korte stop voor onderweg dus.

Knysna

Eén van mijn favoriete plekken langs de Garden route was het plaatsje met de beste naam; Wilderness. Dit is dan meteen de vijfde stop. Dit relaxte dorp ligt midden in de natuur en heeft een uitgestrekt strand. Je kunt er prachtig wandelen en heeft leuke restaurantjes.

Het dorpje zelf is een combinatie tussen hip en hippie, dus voor ieders wat wilt. Heerlijk om een paar dagen bij te komen van alle avonturen.

Wilderness

Mocht je nou in J-Bay de smaak te pakken hebben gekregen en wil jij nog een keer op je surfplank staan/liggen, dan kun je in Victoria Bay je zesde stop maken en nogmaals een poging wagen te blijven staan op je plank.

Daarna zijn we doorgereden naar Oudtshoorn, voor onze zevende en voorlopig laatste stop. Dit is een stadje dat niet helemaal meer langs de kust ligt. Maar, hou je vast, dit is dé struisvogelhoofdstad van de wereld. Juist, de wéreld. Dus dat. Dus heb jij altijd al een op een struisvogel willen rijden? Beter dan dit gaat het niet worden.

Dit is slechts een kleine greep uit wat de Tuinroute te bieden heeft. Als je langer de tijd hebt, rij dan eens verder door de bergen naar Swellendam bijvoorbeeld. Of vervolg je weg langs de Whale Coast route.

IMG_0374

De beste manier om de Tuinroute te volgen is met de auto. Je kunt ook met de Baz Bus, maar dit geeft je net wat minder vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. Het huren van een auto in Zuid-Afrika hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Wij hebben een goedkope optie gevonden via Sunnycars; Auto huren Zuid-Afrika

autohuur Zuid-Afrika

Een roadtrip langs de Garden Route is zowel mooi als ontspannend. Laat je verrassen door al deze stops en je zult een heerlijke vakantie hebben.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s