De Okavango Delta: hoe overleef ik de middle of nowhere?

Misschien ken je de beelden wel van deze prachtige plek in Botswana; uitgestrekte vlaktes waar de zebra’s grazen, de leeuwen jagen en de olifanten rustig rondlopen, omgeven door water. Veel water. Om de echte Okavango Delta te ontdekken ga je natuurlijk niet in een lodge slapen aan de rand van de Delta. Nee! Je wilt de rauwe natuur proeven, één worden met het leven daar! Dus je pakt een ritje in een uitgeholde boomstam en je gaat kamperen, met helemaal niets. Heb ik al gezegd; met niets? Niets dus.

Hoe pak je dat aan? Laten we eerst even het perspectief vaststellen. Voordat je denkt dat deze reislustige loonslaaf een doorgewinterde kampeerder bent, die haar hand er niet voor omdraait om zelf een konijn te vangen voor haar avondmaaltje. Nee, deze Amsterdamse is niet vies van wat avontuur, maar heeft nog geen broek in de kast hangen en loopt altijd op pumps.

Lekker kamperen dus. 2 dagen zonder;

  • Stromend water

Nu is een tripje naar de delta natuurlijk meestal niet compleet spontaan, dus je kunt al de nodige waterflessen inslaan. Maar het is heet. Heel heet. En je gaat op walking safari, dus je water raakt al snel op wegens de inspanning en het angstzweet dat uit je poriën stroomt wanneer je oog in oog staat met een enorme olifant. Dus moet je wat. Je zoekt het schoonste water dat je kunt vinden, kookt dat tot je een ons weegt en haalt het door een zeef. Theezakje erbij en proost! Wil je lekker douchen na al dat gezweet? Laat maar. Don’t even think about it.

lrm_export_934197043191597_20181106_1356570031525238683480397558.jpeg

Verkoeling

Ik zei al, het is heet. Water genoeg in de delta zou je denken, dus lekker badderen om wat verkoeling te krijgen zou niet zo moeilijk moeten zijn. Think again! Als je lekker ergens wilt pootje baden, moet je een van je gidsen (jonge jongens uit het nabij gelegen dorp) meenemen. Zij gaan dan op wacht staan, want anders konden jouw pas gelakte teennagels wel eens besnuffeld worden door meneer krokodil of mevrouw nijlpaard. Nu ziet zo’n nijlpaard er vrij onschuldig en klunzig uit, het is echter het dier dat de meeste menselijke slachtoffers maakt per jaar! Dus even goed om je heen koekeloeren voor je je zwembroek of bikini aantrekt. Vraag ook even aan de gidsen waar het (relatief) veilig is om te zwemmen.

Toilet

Nadat je je tentje hebt opgezet, komt diezelfde gids je even uitleggen hoe het toilet werkt. Hij laat je een schop en een wc-rol zien. Er schijnt een gat te zijn gegraven achter de bosjes en als er 1 van de 2 onderdelen mist, dan is de ‘wc bezet’. ‘Wel altijd even doortrekken, dus neem de schop mee’. Vervolgens legt hij je even stoïcijns uit hoe je dit het beste ’s nachts aan kunt pakken in het pikkedonker. ‘Als je naar het toilet moet, kijk dan eerst vanuit je tent of je ogen ziet. Als je ogen ziet, blijf dan in je tent. Als je niks ziet, maak dan je tentbuddy wakker en ga samen naar het ‘toilet’. Je tentbuddy kan dan op de uitkijk staan voor wilde dieren’….Enjoy.

lrm_export_934136815228651_20181106_1355567753594708688952359832.jpeg

Nachtrust

Naast de hitte die je uit je slaap houdt, kan het ook zomaar voorkomen dat je wakker schrikt omdat je het gevoel hebt dat je op een trilplaat bent beland. Door een kleine blik uit je tent te werpen, zie je dat er olifanten om je tent lopen! Deze reuzen stampen rustig langs je tent alsof jij daar helemaal niet bent. Ik weet niet welk gevoel er meer overheerste; angst of ongeloof.

Iets te doen te hebben

Je gaat natuurlijk op safari in de delta, meerdere keren zelfs, en dat is een waanzinnige beleving. Je kunt de dieren alleen te voet zien en er is haast geen bizarder gevoel dan dat je deze wilde dieren in hun natuurlijk habitat ziet zonder dat jij, de aapjeskijker, wordt beschermd door een jeep of een ander voertuig waar je je in kunt verschuilen. Deze dieren zijn echter met name actief rond zonsopgang en zonsondergang, waardoor je de rest van de dag jezelf moet vermaken in je kamp. En dan kunnen

lrm_export_934152806264999_20181106_1356127661673934159937993998.jpeg

deze hete dagen lang duren. Na een paar uur in je boek te hebben gelezen, een goed gesprek te hebben gevoerd en een kaartspelletje voor de 84e keer te hebben gespeeld, ben je er wel een keertje klaar mee. Je denkt nog even dat je die uitgeholde boomstam net zo goed kunt besturen als de jonge gidsen, dus je doet nog een poging, maar nadat je armen helemaal verzuurd zijn, geef je het maar weer op….Reikhalzend kijk je dan maar weer uit naar het moment dat je omgeven bent door een horde zebra’s.

Dus klaag je steen en been tijdens je verblijf in de delta, maar om eerlijk te zijn, was dit een van de beste ervaringen in Afrika ooit. Dus laat je niet afschrikken door een beetje back-to-basic te gaan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s