De mooiste plekken in Marokko (en het is niet Marrakesh)

Goedkope tickets gezien naar Marrakesh? Top! Boeken maar! En dan scheer je daar weg en ga het echte mooie Marokko beleven!

Ze zeggen wel eens dat Marrakesh alles heeft; cultuur, traditie, lekker eten, mooie architectuur, leuke soeks (shops). Marrakesh heeft ook echt alles; inclusief veel toeristen, veel hosselaars en veel chaos. Marrakesh is best leuk, zeker als je nog nooit in Marokko bent geweest, maar er zijn zoveel leukere plekken om te verblijven in dat land. Leuker, mooier en relaxter.

Ik help je een eindje op weg;

Essaouira

Misschien wel het chillste stadje van Marokko. Denk surfer meets backpacker meets Aladdin. Je kunt hier perfect surfen in de zomer (schijnt, wat deze reislustige loonslaaf is vooral goed in het liggen op een surfplank), heerlijke vers gevangen vis eten op de promenade of op de bedrijvige vismarkt, leuke spullen kopen in de kunstzinnige winkeltjes en rustig door de mooie straatjes van de stad slenteren. Dit is ook één van de weinige steden waar je wat meer backpackershostels vindt, waar er ’s avonds samen muziek wordt gemaakt en je een (half-illegale) cocktail kunt drinken. Mocht je toch erg graag naar Marrakesh willen, dan kun je vanuit dit stadje ook makkelijk met de bus een dagtrip maken naar de grote stad.

essaouira
Chefchaouen
chefchaoen

Een doolhof in de kleur blauw. Misschien wel mijn favoriete plek in Marokko. Mocht je je ooit hebben afgevraagd hoe het dorp van de smurfen er in het echt uit zou zien; dit is het. Ergens in de stad vind je zelfs een afbeelding met de vraag ‘Waar komen jullie toch vandaan’. Dit stadje, of eigenlijk dorp dat gelegen is op een vrij steile heuvel (succes met je huurauto!) heeft de mooiste medina van Marokko. Het ligt op ongeveer 3 uur rijden van Fez, maar is de rit meer dan waard. Lekker verdwalen in de smalle straatjes die gekleurd zijn in 50 tinten blauw. Je kunt relaxed een kopje (mierzoete) muntthee drinken op het centrale plein van de stad of een wandeling maken in de omgeving. Chefchaouen (ik weet nog steeds niet hoe je het echt uitspreekt) ligt in het Rifgebergte en heeft daarom ook heel veel moois te bieden op natuurgebied. Inclusief enorme wietplantages…

Je komt hier het makkelijkst met een huurauto, want het openbaar vervoer is hier niet echt ideaal. Wil je een Auto huren, dan is Sunny Cars een betrouwbare organisatie.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars
Fez

Fez is inmiddels ook al vrij toeristisch, maar is toch een beduidend leukere bestemming dan Marrakesh. Fez is een grote stad. Het was een van de vier koningssteden en is het grootste doolhof van het land. Verdwalen ga je hier zeker. Maar dat geeft helemaal niks, want zo zie je nog eens wat. En wat zie je dan? Nou, heel veel ambachten; weverijen, pottenbakkers, schoenmakers, ijzersmederijen en misschien wel de bekendste; de leerlooierij. Je hoeft alleen maar je neus te volgen en je komt er. Mocht je het nu echt niet kunnen vinden in het doolhof, roep dan ‘tannerie?’ (en français) en je wordt er zo heen gebracht. Een medewerker met pauze leidt je maar al te graag rond door de leerlooierij (voor een paar knaken natuurlijk) en geeft je een paar muntblaadjes om in je neus te stoppen tegen de geur. Hij neemt je mee naar een van de daken waar je een fantastisch uitzicht hebt op de hele looierij. Dit is ook de beste stad om te shoppen gezien de vele ambachten, maar denk eraan; goed onderhandelen!

IMG_3059
Gorges du Dades
dades gorges

Oké, geen stad, maar een gebied. Ben je wel in voor wat avontuur? Rij dan naar de Gorges du Dades! Kijk wel even wat het weer doet/heeft gedaan voor je op pad gaat, want na een hoeveelheid haarspeldbochten waar een draaimolenpaard nog duizelig van wordt, kan het zijn dat je een rivier over moet steken. Zonder brug. Aha. Maar verder is het prima te doen. Eenmaal in de Gorges du Dades weet je niet wat je ziet. Veel groen en aarderode tinten in de vallei, afgewisseld met bizar gevormde rotsen die ze liefkozend de ‘monkeyfingers’ noemen. Neem een gids mee, want je weet anders niet waar je uitkomt. Soms kom je in een grot een nomadenfamilie tegen die daar gehuisvest is. Verdere huisvesting kan op sommige plekken schaars zijn, dus probeer niet te laat op de dag aan te komen. Lekker wandelen (of klimmen!) en relaxen hier!

Merzouga

Ik moet toegeven, Merzouga is niet de mooiste plek in Marokko en zeker ook niet de meest onontdekte plek. Maar als je nog niet eerder in een woestijn hebt overnacht en je dit graag eens per kameel wilt doen, dan is dit een prima plek om dit voor het eerst mee te maken. Op de weg erna toe, zie je al hoe het land verandert. De stadse cultuur verdwijnt en het lokale landelijke leven komt tevoorschijn. Reserveer van te voren al een slaapplek, dan weet je welke zandberg je op moet rijden (maar niet echt op rijden, dan zit je vast in het mulle zand met je Opel Corsa, vinden de locals errug leuk). Op deze manier vermijd je ook de opdringerige kameeleigenaren die je al opwachten aan het begin van het dorp. Zodra je aankomt in je riad of kasbah (hotel), kan de eigenaar je altijd wel aan een leuk tochtje naar de woestijn helpen. Op een kameel rij je een aantal uren de woestijn in. Klinkt leuk, maar het zit zwaar oncomfortabel kan ik je vertellen. Met een halve hernia en een enorm verrijkende ervaring verder kom je aan in een kampje, waar je de nacht door zal brengen in een tent. Maar niet voordat je de tajine hebt leeggegeten en muziek hebt gemaakt onder de sterrenhemel.

woestijn

Dus nu wil ik nooit meer horen dat Marokko zo fantastisch was en dat blijkt dat je alleen naar de slangenbezweerders in Marrakesh hebt geluisterd. De uitgelichte foto bij dit artikel is trouwens gemaakt in Ait-Ben-Haddou. Wellicht vertel ik je nog eens waarom je dat moet zien. In de tussentijd kun je ook gewoon Game of Thrones, the Gladiator of the Mummy kijken. Dan zie je het ook….

Heb je nu helemaal zin om naar Marokko te gaan? Kijk dan even voor voordelige vliegtickets bij Vliegtickets.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s