De ideale roadtrip door de Balkan voor 3 weken


Deze 3-weken durende roadtrip gaaat door Albanië, Noord-Macedonië en Kosovo biedt je de mogelijkheid om een gevarieerde en boeiende regio van de Balkan te verkennen. Hier is een ideale route voor deze roadtrip:

Start: Albanië

  1. Tirana: Begin je roadtrip in de bruisende hoofdstad van Albanië. Verken het Skanderbeg-plein, bezoek het Nationaal Historisch Museum en BUNK-art en maak een wandeling door de Blloku-wijk. Leer meer over de stad tijdens een free walking tour.
  2. Berat: Rijd naar de stad Berat, een UNESCO-werelderfgoedlocatie met zijn prachtige oude stad en karakteristieke Ottomaanse architectuur. Loop de heuvel op voor prachtig uitzicht over de stad en ga lekker eten langs de rivier.
  3. Sarandë: Rijd naar Sarandë, een levendige kustplaats met toegang tot de nabijgelegen archeologische site van Butrint, een UNESCO-werelderfgoed.

Noord-Macedonië

  1. Ohrid: Steek de grens over naar Noord-Macedonië en verken de prachtige stad Ohrid, gelegen aan het schilderachtige Ohrid-meer. Bezoek oude kerken, maak een boottocht en geniet van de lokale keuken. Klim de berg op en geniet van het uitzicht over het meer.
  2. Skopje: Ga naar de hoofdstad Skopje, waar oude en moderne architectuur samenkomen. Bezoek het Macedonië-plein, het fort van Skopje, en het oude bazaar-gebied. Je hebt nog nooit zoveel standbeelden bij elkaar gezien!

Kosovo

  1. Pristina: Steek de grens over naar Kosovo en begin je verkenning in Pristina, de hoofdstad. Bezoek het Newborn-monument, het Moeder Teresa-plein en de Grote Moskee. Doe hier ook een drankje in de vele kroegen die Pristina rijk is.
  2. Prizren: Rijd naar Prizren, een charmante stad aan de voet van de Shar-gebergte. Verken het kasteel van Prizren (heb je ook meteen een work-out te pakken), de Sinan Pasha-moskee en de oude brug.
  3. Peja (Pec): Ga naar Peja en bezoek het klooster van Patriarchaat van Peć, een UNESCO-werelderfgoed. Rijdt vervolgens door de bergen naar Albanië.

Terug in Albanië

  1. Shkoder: Rijdt vanuit het noorden naar Shkoder, de uitvalsbasis voor een meerdaagse hike naar Theth nationaal park.
  2. Komanmeer:  Het water is helderblauw en je wordt omringt met rotsachtige heuvels vol groen. Je vaart met een ferry richting Fierze door een indrukwekkende kloof.
  3. Theth Nationaal Park: wandel door de Albanese Alpen van Valbona naar Theth.

Je kunt gemakkelijk met je huurauto door al deze landen rijden. De afstanden zijn niet groot en de wegen goed. De lokale mensen rijden iets roekelozer dan je wellicht gewend bent. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om van elk van deze bestemmingen te genieten, en wees ook bereid om spontaan van de route af te wijken om onverwachte juweeltjes in deze diverse en fascinerende regio te ontdekken.

Plaats een reactie