Moldavië: tips voor het minst bezochte land van Europa

Moldavië, het klinkt misschien als één van die landen waar de Prins uit de laatste Netflix kerstfilm vandaan komt. Het bestaat echter wel degelijk en ligt tussen Oekraïne en Roemenië in. Het land heeft vroeger deel uit gemaakt van de Sovjet Unie en Roemenië, maar is momenteel al een tijd onafhankelijk. Wel wordt het nog zwaar gesubsidieerd door de benedenbuur (Roemenië).

Moldavië is niet heel groot en heeft ook niet enorm veel bezienswaardigheden, maar het is goed te combineren met een bezoek aan Roemenië of Oekraïne. Wat je er dan vooral moet zien? Ik vertel het je hieronder.

Chişinǎu

De hoofdstad van het land, dat je uitspreekt als Kisjinou, ligt centraal gelegen in het land en is daarom een perfecte uitvalsbasis om de rest van het land te bezoeken. Spendeer 1 dag in de hoofdstad en doe een free walking tour om meer te weten te komen over de geschiedenis en de politieke situatie van het land. Een aantal highlights van de stad zijn; Ciuflea Monastery (een goud met blauw klooster), Piata Centrale (grote markt waar je werkelijk alles kan vinden wat je nodig hebt), de souvenir markt naast Organ Hall (ziet er vrij idyllisch uit) en het Stefan cel Mare park. Hier komen veel mensen samen en kun je een leuk wandelingetje maken. Vergeet ook niet naar het meer te gaan. Prachtig park en het uitzicht is schitterend.

Wijnkelders

Moldavië is een van de grootste exporteurs van wijn ter wereld. Én het heeft de grootste wijncollectie ter wereld. Deze vind je in Milestii Mici. Je kunt hier een ondergrondse tour doen en op 200 meter diepte wijn proeven. Cricova is vergelijkbaar. Hier word je met een toeristenbusje door het grottenstelsel vervoerd. De wijnen zijn zeer aangenaam en de collectie is indrukwekkend. Veel bekende mensen (zoals John Kerry of Angela Merkel) hebben hier hun flesjes opgeslagen.

Orheiul Vechi

Een tripje door Moldavië kan af en toe voelen als een religieuze tour, want je vindt er een groot aantal kloosters en kerken. Er zijn echt een aantal heel bijzondere en die vind je in Orheiul Vechi. Veel pittoresker ga je het niet krijgen; een klooster op een berg met een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt. Als je dan toch in de buurt bent, kan ik je ook aanraden om een bezoekje te brengen aan het Curchi-klooster. Dit rode klooster heeft een van de meest spectaculaire interieurs die ik ooit gezien heb (en geloof me; ik heb inmiddels heel wat kloosters van binnen gezien. Een non is er niks bij).

Transnistrië

Het ligt eraan aan wie je het vraagt, maar Transnistrië is een onofficiële onafhankelijke republiek. Het heeft zijn eigen grenscontrole, valuta en regering, maar geen enkel land erkent het. Zelfs sponsor Rusland niet. Een bezoekje aan deze regio is een absolute must als je in Moldavië bent. Het is alsof je terug gaat naar de Sovjet Unie waar de tijd heeft stil gestaan. Vanuit Chişinǎu kun je met de bus naar Bender of de hoofdstad Tiraspol.

Als je een week in Moldavië blijft, heb je meer dan genoeg tijd om een groot deel van het land te zien. Het is misschien niet de mooiste bestemming van Europa, maar het is een interessant gebied en de mensen zijn er erg vriendelijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s