7x doen tijdens je citytrip in Tbilisi

Tbilisi wordt een steeds populairdere bestemming. Zeker nadat Wie Is De Mol er een aantal jaren geleden is geweest, vind je meer Hollanders in deze stad dan ooit. En dat is ook wel logisch. Tbilisi is namelijk erg veelzijdig, heeft genoeg bezienswaardigheden en het eten en drinken is er goed.

Bovendien is het niet al te duur en zeg nou zelf, daar houden wij Nederlanders wel van. Dus wat moet je zoal zien in deze stad? Ik spendeerde er een aantal weken en neem je mee naar mijn hoogtepunten van de stad.

Oude centrum

De eerste stop is het oude centrum; loop door de smalle straatjes en langs de kleurrijke huizen. Het oude centrum is enorm pittoresk en je kunt er ook uitermate goed eten. Ook zal je al snel tegen een bosje zoete walnoten aanlopen. Bezoek de kleurrijke klok en loop over de vredesbrug. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de stad. Alles in het oude centrum is op loopafstand.

Narikala Fort

Vanuit het oude centrum loop je makkelijk de heuvel op naar het grote fort (je kunt ook de kabelbaan nemen, mocht je net iets te veel Georgisch eten hebben gehad of je te goed hebben gedaan aan de lokale wijn). Vanaf het Narikala Fort heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Vanaf hier loop je makkelijk door naar Mother Georgia. Dat is misschien wel het beste te beschrijven als het Georgische Vrijheidsbeeld.

Chronicles of Georgia

Dit is een beetje buiten de stad, maar goed te bereiken met het openbaar vervoer. De Chronicles of Georgia is een enorm monument gewijd aan de oprichting van Georgië en het bestaan van het Christendom. Het schijnt nog steeds under construction te zijn, maar dat zie je er niet aan af. Dit tripje is gemakkelijk te combineren met een bezoekje aan Tbilisi Sea waar je heerlijk kunt zwemmen in de zomermaanden. Het monument zelf bezoek je het beste vlak voor zonsondergang.

Chachapuri eten

Als je in Georgië bent, moet je eigenlijk wel chachapuri eten. Dit is brood met kaas (om het even makkelijk uit te leggen). Je hebt echter veel verschillende soorten (en maten). De klassieke versie is acharuli chachapuri; brood met kaas, en een spiegelei. De eenzame planeet beschrijft het ook wel liefkozend als een boatshaped calorie injection.

Sulphur baths

Een bezoekje aan een van de zwavelbaden mag niet ontbreken. Het ruikt enigszins onheilspellend, maar men heeft me beloofd dat het zeer heilzaam is. Na een baddersessie voelt je huid weer zo zacht aan als babybilletjes. Je kunt samen met de lokala Tbilisiërs (?) een badje nemen of een privékamer boeken. Je kunt een scrubbeurt bijboeken maar bedenk je wel dat dit vrij hardhandig is en dat volledige naaktheid verplicht is. Praktisch alle zwavelbaden zitten bij elkaar (want het water komt uit de grond). Orbeliani is de klassieker (ziet eruit als een moskee), maar ik kan Nr 5 ook van harte aanbevelen. Privékamer voor 2 kost ongeveer 10 euries p.p excl scrubbeurt.

Verlaten Sovjet gebouwen

Bezoek ook eens een van de oude Sovjetpanden in Tbilisi. Veel van deze gebouwen staan nu leeg. Zoals de oude bioscoop (foto hieronder). Daar woont nu een oud vrouwtje die jou voor een paar lari haar huiskamer wel wil laten zien. Ook is een bezoekje aan het oude metrostation meer dan de moeite waard. Je ziet dat de ruimtes duidelijk rijk gedecoreerd waren, maar ze zijn volledig uitgestorven.

Mtatsminda Park

Neem aan het einde van de dag de kabelbaan naar Mtatsminda Park. Hier heb je behalve goed uitzicht, verschillende bars en een reuzenrad. Een ritje in dit rad kost ongeveer 2 euro. De kabelbaan naar beneden gaat nagenoeg de hele nacht, dus ook na een paar wijntjes kom jij nog thuis. Je kunt ook lokaal gebrouwen wijn meenemen en in het park opdrinken.

Wil jij Tbilisi ook ’s nachts onveilig maken? Lees dan mijn artikel over de beste uitgaansgelegenheden in deze stad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s