soloreis

Waarom iedereen eens op soloreis moet gaan.

Als je echt jezelf wilt leren kennen, wilt leren om onafhankelijk te zijn, beslissingen te nemen en zelfverzekerd te worden, ga dan gewoon lekker een keer op soloreis. Geen zelfhulpboek of cursus die daar tegenop kan!

Na een soloreis kun je namelijk de hele wereld aan

Als je alleen op reis gaat, betekent dit ook dat je alleen voor hete vuren kunt komen te staan. En dan heb ik het niet over die gaskrater in Turkmenistan bij 45 graden.

Als jij in je eentje voorkomt dat die louche taxichauffeur je afzet of als je in de middle of nowhere toch aan vervoer weet te komen, dan kun in Nederland ook wel je mannetje staan.

Door soloreizen weet ik dat ik alles aan kan. Mijn auto heeft t gister begeven. Dat is vervelend. Stranden met je camper in de outback van Australië waar de eerste stad 500km verderop zit en je geen telefoonbereik hebt, is vervelender. Dus dit komt ook wel goed!

Alleen op reis in de outback
Je maakt sneller vrienden als je alleen reist

De mens is nu eenmaal een sociaal wezen. En als je niemand bij je hebt om sociaal mee te doen, zoek je dat vanzelf ergens anders. Je staat veel meer open voor sociaal contact, maar bent ook beter benaderbaar voor andere reizigers.

Niet alleen maak je makkelijker vrienden, sommige vriendschappen die je op reis maakt zijn ook heel bijzonder. Je wordt in korte tijd heel hecht waardoor je voor je het weet je hele levensverhaal bij diegene uitstort. En wat is het soms heerlijk om om te gaan met mensen die jou niet al eeuwen kennen, maar met wie je volledig met een schone lei beginnen.

Deze vrienden voor het leven kun je vervolgens ook weer opzoeken op reis! Zo heb ik 2 weken bij vrienden gelogeerd in Melbourne die ik in Namibië heb ontmoet en heeft een oude vlam me voorgesteld aan zijn vrienden in Saoedi-Arabië.

Je zult merken dat je na het maken van een soloreis een stuk makkelijker alleen naar die verjaardag van die ene vriend gaat. Je bent sociaal genoeg om snel en makkelijk contact te leggen.

Alleen op reis in de woestijn
Je kunt doen wat je zelf wilt


Moet jij op reis altijd om 7 uur je bed uit omdat vriendlief er zo graag op uittrekt in de ochtend? Of ben jij geheel onvrijwillig naar dat Poppenmuseum in Oman gesleept, terwijl je daar helemaal geen zin in had? Nou, dat hoeft dus niet als je alleen reist. Jij kunt lekker doen waar je zelf zin in hebt en je kunt gaan en staan waar je wilt. Je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden als jij 3 ijsjes per dag eet of gewoon een hele dag op het strand wilt bakken. Je bent namelijk van niets en niemand afhankelijk!

En heb je net nieuwe reisvrienden gemaakt die 4 dagen gaan wildkamperen in de woestijn? Dan ga je toch lekker mee als je daar zin in hebt? Niemand die je tegenhoudt!

Alleen op reis op de Tafelberg
Je komt sneller bij de locals thuis als je alleen reist

Als je alleen reist, ben je goed benaderbaar voor locals. Ook denken ze vaak dat ze je even moeten helpen omdat je alleen bent. Hierdoor zit je voor je het weet aan tafel bij een Iraans gezin of krijg je even een lift als de eindbestemming van je bus een verlaten parkeerplaats blijkt te zijn. Tuurlijk hou jij je voelsprieten overeind om te checken of het allemaal wel pluis is, maar vergeet niet; de meeste mensen deugen. En als je alleen op reis bent, ontmoet je alleen maar meer van zulke lieve mensen.

Je word je eigen beste vriend op reis

Soloreizen leert je dat je vaak aan jezelf genoeg hebt; Je moet jezelf vermaken, met jezelf overleggen over waar je gaat slapen of hoe lang je ergens blijft. Je moet uiteindelijk volledig op jezelf vertrouwen. Hoe vaker je alleen reist, hoe groter dat vertrouwen wordt. Dan merk je dat je het wel red met jezelf. En wie het goed met zichzelf kan vinden, is nooit een dag alleen.

Soloreis door Centraal Azie
Je kunt altijd op vakantie met jezelf

Je zit niet vast aan het aantal gelimiteerde vakantiedagen van je vriendin of het feit dat je potentiële reisbuddy echt niet naar Groenland wil en jij vooral wel. Jij kunt op reis wanneer en waar je ook maar heen wilt. Want je hoeft alleen jezelf maar mee te nemen!

Lijkt soloreizen je wel wat, maar vind je het toch nog wat spannend? Liesbeth Rasker beschrijft in haar boek Solo Reizen niet alleen goede bestemmingen voor soloreizen, maar ook allerlei handig tips.

Lees ook: Waarom reizen je een beter mens maakt

Lees ook: Lange reis maken? Dat is nog eens goed voor je werk/carrière!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s