Wereldreis plannen? Zo bepaal je je route.

Je gaat op wereldreis en je hebt wilde plannen voor je reisroute. In je hoofd heb je eeuwig de tijd om van hot naar her te reizen en je gaat de hele wereld zien. Ook ik ben 2 jaar geleden zo vertrokken; ik ga weg en zie wel wanneer ik terug kom. Alleen de eerste nacht was geregeld voor een reis die uiteindelijk een jaar zou duren. Op zich leuk en het geeft je de ultieme vrijheid, maar echt praktisch is anders. Dus laat me je helpen aan de hand van mijn eigen ervaringen. Maak een plan voor je wereldreis en bespaar geld en tijd!

Bepaal je budget voor je wereldreis.

Dit is het uitgangspunt van je route. Heb je weinig te makken, dan is het wijzer om naar goedkope landen in Azië te gaan. Is je budget wat toereikender dan ligt een safari in Tanzania wellicht binnen handbereik. Ga jij juist op reis om een bepaald gebied te verkennen, dan bepaald je budget de lengte van je reis. Je budget is dus alles bepalend voor je reis. Zet dat eerst goed op een rij.

Lees ook: Wat kost een wereldreis?

Ook wil je misschien gaan werken op reis. Bedenk dan goed waar je het meest kunt verdienen. Zo loont het om bijvoorbeeld eerst geld te verdienen in Australië dat je later weer uit kunt geven in Azië. Andersom levert het een stuk minder op en zal je reis automatisch korter zijn.

Een logische reisroute bespaart geld en tijd.

Je kunt natuurlijk van Amsterdam naar Shanghai naar Rio de Janairo naar Kaapstad via Moskou willen vliegen, maar of dat kosten- en tijdefficient is betwijfel ik. WTC heeft (in coronaloze tijden) vaak aantrekkelijke wereldtickets voor je wereldreis, kijk eens of daar al een mooie reisroute voor je bij zit en kies anders een route die logisch is. Zo had ik in 2019 veel tijd en geld kunnen besparen door overland van Kirgizië naar Roemenië te reizen, maar in plaats daarvan ging ik kriskras heen en weer, wat me de nodige duiten en nachten op vliegvelden heeft gekost. Een plan had dit kunnen voorkomen.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Ook kan het fijn zijn om met de tijd mee te reizen, zo lig je niet elke keer weer brak in je bed omdat je weer een jetlag moet verwerken.

Kies een reisbestemming die overeenkomt met jouw persoonlijke situatie.

Nu kun je wel als vrouw alleen naar Saoedi-Arabië willen, of het echt leuk is, betwijfel ik. Ook kun je wel met het OV door Namibië willen reizen, maar als dat er niet tot nauwelijks is, kom je niet ver. Bedenk dus van te voren; hoe wil/kan ik me verplaatsen en kan ik er alleen reizen? Hierdoor zullen helaas een aantal bestemmingen afvallen of moet je op zoek gaan naar alternatieven.

Let op conflicterende landen als het gaat om visa.

Soms is het nog een heel gepuzzel met stempels in je paspoort. Met een stempel van Iran kom je Israel niet in , Azerbeidzjan doet moeilijk als je een stempel van Armenië in je paspoort hebt en als je eenmaal in Kosovo geweest bent, krijg je problemen aan de grens van Servië. Soms betekent dit dat je eerst naar het ene land moet voor je het andere bezoekt. Als jij sowieso niet van ‘moeilijke’ landen houdt, dan zal dit niet zo’n probleem voor je zijn. Mijn paspoort in inmiddels meer een puzzelboek en als ik naar de VS wil, zal ik eerst thee moeten drinken op de Amerikaanse ambassade…

Een tweede paspoort aanvragen kan ook. Let er dan wel op dat je entry en exit stempel in hetzelfde paspoort staan. En bij een grensovergang over land kan het vreemd overkomen als je ineens met een leeg paspoort aan komt zetten.

Trek in ieder geval voldoende tijd uit om je visum voor het volgende land te regelen. Check van te voren waar de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat zit. Dit is niet altijd in het land waar je je op dat moment begeeft. Een visum aanvraag voor Turkmenistan kan zomaar 3 weken duren…..

Check het weer voor je je reisroute bepaald?

Geen zin om tijdens het bosbrandenseizoen in Australië te zitten? Of tijdens het regenseizoen in Vietnam? Wil jij de Victoria Falls zien als ze niet droogstaan? Snap ik. Timing is soms everything. Check dus even de weersverwachtingen voor je je planning maakt. Je zult echt wel een keer regen zien, maar de kans dat je met 46 graden aan het kamperen bent in Turkmenistan zoals ondergetekende, is dan iets kleiner…..

Wees flexibel!

Het hebben van geen plan kan ook heel leuk zijn. Ik ben zo’n type die ook op haar wereldreis alleen de eerste nacht gepland heeft, maar het hebben van een globaal plan kan veel geld en tijd schelen. Bouw een onzekerheidsmarge in, zodat je altijd ruimte hebt voor spontane plannen of kunt wijzigen als je toch iets geheel anders blijkt te willen. Leg dus niks vast, maar zet de grote lijnen uit!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s