Wat kost een wereldreis?

Stel, je wilt een paar maanden op reis. Hoeveel geld heb je dan nodig? Sparen voor een lange reis kan moeilijk zijn, want hoe schat je de kosten in? Ik kan je geen kant en klaar antwoord gegeven, want veel is afhankelijk van je reisstijl, bestemming en duur van je reis. Maar met dit artikel zou je wel een realistische begroting voor je reis moeten kunnen maken.

Voor de reis

Voordat je op reis gaat, heb je al de nodige kosten. Dit is afhankelijk van hoe ‘ervaren je bent als reiziger’. Het kan zijn dat je een aantal zaken niet meer hoeft te betalen, omdat je dit al standaard hebt.

– Vaccinaties

Als je een beetje buiten Europa reist, heb je al snel vaccinaties nodig en de kosten hiervoor kunnen hoog oplopen. Zo betaal je voor een standaard Hepatitis A prik al snel €70,-, buiktyfus €39,-, DTP €28,- en een malariapil kost al zo €2,57 per stuk! Daarbij komen in veel gevallen nog consultkosten van €25,-. Laat je goed informeren over welke vaccinaties je echt nodig hebt. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook reisvaccinaties, dit verschilt per verzekeraar en kan al snel de nodige duiten schelen. De GGD geeft een goed overzicht over de kosten.

– Reisbenodigheden

Je kunt in principe met een schone onderbroek en een plastic tas op pad, maar de meeste mensen willen toch wel iets meer meenemen. Hier ben je vaak meer geld aan kwijt dan je zult willen. Maar hierbij geldt wel; eenmaal aangeschaft, kun je jaren vooruit. Een goede backpack kost al snel rond de 100 euro. En ook voor een geïmpregneerde klamboe, een flesje deet en een reiskluis ben je samen zo weer 100 euro verder. Het is goed om hier een bepaald bedrag voor opzij te zetten. Als je helemaal vanaf scratch begint, zou je met €250,- al een heel eind moeten komen aan reisbenodigheden (excl. backpack).

Lees ook: Welke items ik altijd meeneem op vakantie

– Visa

Ondanks dat we op plek 6 staan in de lijst van meest machtige paspoort ter wereld, moeten we nog steeds vaak een visum aanschaffen om landen binnen te komen. Dit kan verschillen van 20 euro voor een e-visum naar Turkije tot 151 euro voor een visum voor Saoedi-Arabië. Vaak niet de leukste uitgave, maar wel essentieel voor als je het land in wilt.

Tijdens de reis
– Verzekeringen

Ik had hem al even aangestipt, maar een verzekering is erg belangrijk als je op reis gaat. Nu houden wij Nederlanders ervan om ons voor praktisch alles te verzekeren, dat hoeft nu ook weer niet, maar een reisverzekering is een must als je voor langere tijd op reis gaat. Deze heb je in alle soorten en maten. Ga jij alleen reizen en blijf je korter dan 8 maanden weg, dan is een aanvullende reisverzekering van een paar euro per maand al snel genoeg. Ga jij ook werken in het buitenland of moet je je uitschrijven bij de gemeente, dan kan dit een heel ander verhaal worden. Dan moet je zorgkosten mee laten verzekeren en kan het al snel 100 euro per maand gaan kosten. Oud-collega Justin van Backpackcentrale.nl heeft dit allemaal piekfijn op een rijtje gezet.

– Abonnementen

Dit is een persoonlijke voorkeur; maar vind jij het fijn om op reis ook te kunnen Netflixen of Spotify te kunnen beluisteren? Dan betaal je deze abonnementskosten gewoon door. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld je telefoonabonnement.

Dagbudget per continent

Je hebt zielen die met een euro per dag de wereld over reizen, maar ik ga er even van uit dat jij toch af en toe in hotels/hostel slaapt en voor je eten betaalt. Hoe duur je reis wordt, hangt heel erg af van je bestemming. Even een klein overzicht:

  • (Centraal) Azië: 20-40 euro per dag.
  • Zuid- en Midden-Amerika: 30-50 euro per dag
  • Afrika: 40-60 euro per dag
  • Oceanië, Japan en Noord-Amerika: 50-70 euro per dag.

De mate van luxe is hier doorslaggevend. Ga jij in een tentje kamperen of slaap je liever in een hotel? De bovengenoemde prijzen zijn daarom een gemiddelde.

Vervoer

Vliegen is duur en zal een groot deel van je uitgaven zijn. Door van te voren een logische route uit te stippelen, kun je al veel geld besparen. Begin bijvoorbeeld ver weg en reis steeds een stukje verder terug naar Nederland.

Als je dit overland doet met openbaar vervoer, zul je een stuk goedkoper uit zijn. Als je een auto/camper huurt betaal je een stuk meer (ook aan verzekeringskosten) en als je vliegt betaal je de hoofdprijs. Toen ik in 2019 een jaar op reis was naar Australië, Centraal Azie, het Midden-Oosten en Oost-Europa, heb ik de helft over land gedaan. Ik was alsnog ongeveer 2500 euro kwijt aan vliegtickets.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!
Samen of alleen

Ondanks dat ik een vervend voorstander ben van alleen op reis gaan, is alleen reizen wel duurder. Je moet tenslotte die kamer in je eentje betalen in plaats van met je tweeën. Ook is er voor tours soms een meerprijs als je alleen boekt. Voor een vakantie betaalt een alleenstaande gemiddeld 32% meer dan een stel. Op reis is dit minder. Zeker als je in hostels verblijft en onderweg vrienden maakt om tours te doen. Maar reken in ieder geval 15-20% meer aan kosten als je van plan bent alleen op reis te gaan.

Met alle bovenstaande informatie in acht nemend, kun je een berekening maken wat voor jouw situatie van toepassing is. Grofweg moet je rekenen op 15.000-25.000 euro voor een jaar.

Als je meer wilt weten over het plannen van een wereldreis, geven mijn vrienden van wereldreizigers.nl ook goede tips.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s