Hoe betaal je een wereldreis?

Een jaar op wereldreis gaan, kost de nodige knaken. Hoe sprokkel je dit geld nu bij elkaar en hoe zorg je dat je ook tijdens je reis voldoende financiële middelen hebt? Ik ging in 2019 een jaar op reis en leg je in dit artikel uit, hoe ik dit financieel voor elkaar heb gekregen.

Allereerst is het belangrijk om een begroting te maken. Je moet immers weten hoeveel geld je ongeveer bij elkaar moet schrapen.

Lees ook: Wat kost een wereldreis?

(Be)sparen voor je reis

Er zijn 2 manieren om meer geld te krijgen. De eerste is zorgen dat er meer binnenkomt en de tweede is zorgen dat er minder uitgaat.

Zorg dat je direct als je loon binnenkomt een deel naar je spaarrekening stort. Dan kom je daar niet meer aan. Ook kun je bij een aantal banken sparen met je wisselgeld. Dit heb je nauwelijks door, maar levert je al snel een paar euro per week op.

– Meer inkomen creëren.

Wellicht heb je een prima baan en kun je daar al goed van sparen. Er zijn echter altijd manieren om meer te verdienen. Werk je nu parttime? Kijk eens of je fulltime kan werken. Of zoek opdrachten online, zoals het invullen van surveys, helpen coderen van onderzoek of het uitwerken van interviews. Dit kun je vaak in je eigen tijd doen en levert toch weer wat extra geld op. Of kijk eens of je je auto via rideshare kunt verhuren, mocht je die hebben. Je halve kledingkast verkopen op marktplaats is natuurlijk ook een optie.

– Minder uitgeven

Aan de andere kant heb je die auto natuurlijk helemaal niet meer nodig als je op reis gaat. Dus die kan de deur uit. Scheelt een hoop duiten. Dit geldt ook voor je NS abonnement, je tijdschrift abonnement en de sportschool, want hardlopen is gratis. Wees kritisch op je vaste lasten zoals je gas en licht, telefoon en internet. Een ander abonnement of provider kan veel verschil maken.

Zodra je hebt besloten dat je voor lange tijd op reis gaat, zal je merken dat je een stuk makkelijker kunt sparen. Ineens lijkt dat nieuwe jurkje of die handtas een stuk minder noodzakelijk. Zet al je uitgaves eens op een rij. Kijk wat er direct geschrapt kan worden en wat je kunt vervangen door een goedkoper alternatief (thuis een wijntje doen ipv in de kroeg bijvoorbeeld). Grote kans dat je al met al een paar tientjes per maand kunt besparen. Reken maar uit wat dat op jaarbasis betekent en wat je daar zoal mee kunt doen in Azië.

Je huis verhuren tijdens je reis

Je huis kan potentieel ook voor extra inkomsten zorgen. Als je een koophuis hebt, kun je deze verhuren. Officieel moet je hypotheekverstrekker het hier wel mee eens zijn. Door je huis voor iets meer te verhuren dan je kwijt bent aan je vaste lasten, heb je elke maand een (klein) passief inkomen. Zo kwam er bij mij elke maand een paar honderd euro binnen, die ik vrij kon besteden tijdens mijn wereldreis.

Verdienen tijdens je reis

– Working holiday

Als je nog onder de 31 bent, kun je in een aantal landen een Working Holiday aanvragen. Je kunt dan tijdens je reis makkelijk aan het werk om je geldkas weer wat te spekken. In Australië of Nieuw-Zeeland liggen de uurtarieven relatief hoog. Door hier een tijdje te werken, kun je er daarna in goedkopere landen weer een tijdje op teren. Let er wel op dat je lasten tijdens je werk laag zijn, anders geef je in deze landen alsnog relatief veel uit. Ik heb kampen opgezet in de outback van Australië, waarbij kost en inwoning waren meegerekend. Hierdoor kon ik heel snel relatief veel geld sparen, ik gaf immers nauwelijks wat uit.

– Werk tegen kost en inwoning

Ook zonder werkvergunning kun je in veel landen aan de bak. Meestal op een ‘vrijwillige basis’ in ruil voor kost en inwoning. Hierdoor geef je nauwelijks geld uit en heb je toch de mogelijkheid om de stad of omgeving te verkennen. Meestal gaat het om schoonmaak of receptiewerk, maar ik heb ook wel eens een nieuw hostel in Georgië geholpen met zijn sociale media strategie en het organiseren van evenementen, waardoor er altijd een maaltje en een bedje voor me klaar stond.

Inkomen uit ander werk

Sommigen kiezen er voor om onderweg te werken aan opdrachten uit eigen expertise. Dit kan van alles zijn en begint al heel laagdrempelig. Ik heb onderweg wel eens wat vertaalwerk gedaan bijvoorbeeld. Maar ik ben ook menig reisblogger of fotograaf tegengekomen. Ik leerde zelfs iemand kennen die van huis uit autohandelaar was en nu backpackers hielp met het vinden van een auto tegen een kleine vergoeding. Je kunt het dus zo gek niet bedenken of je kunt het onderweg oppakken. Als je ambities in deze richting hebt, kan ik je het boek Work Hard, Travel Harder van Suzanne van Duijn aanraden.

Op reis zo min mogelijk geld uitgeven

Lijkt een inkoppertje, maar hoe minder je uitgeeft, hoe langer je weg kunt blijven. Dus ga eens lekker kamperen of slaap in een hostel. Is beiden reuze gezellig en je houdt nog wat geld over ook. Kook ook eens zelf en ga na 19.00 uur naar de lokale supermarkt voor de 35% korting deals. Scheelt een hoop.

Hou een vangnet voor thuis

Geloof me, er is niets vervelender dan geldzorgen hebben voor als je weer terugkomt. Daar wil je je op reis echt niet druk om maken en ook wil je niet in de stress zitten nadat je net terug bent van je toffe reis. Zorg dus dat je een buffer hebt. Of een plan. Ik had altijd een buffer om 3 maanden thuis te kunnen overleven. In 3 maanden kun je altijd wel een baan vinden, wat voor baan dan ook. Uiteindelijk heb ik er nooit gebruik van hoeven maken, omdat ik vanuit het buitenland al een baan aangeboden had gekregen. Kon ik toch nog net een maandje langer genieten in het buitenland.

Pak er dus een huishoudboekje bij en ga aan de slag. Hoe ga jij sparen voor die wereldreis?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s