Rondreis door Saoedi-Arabië; dit moet je zien.

Je kunt tegenwoordig als toerist door Saoedi-Arabië reizen. Eind 2019 heeft het land zijn grenzen geopend voor niet-moslims. Door de coronacrisis is het land nog maar pak-m-beet 5 maanden open geweest. Als je gaat, kun je dus terecht zeggen dat je off the beaten track gaat.

Lees ook; Kan ik zelfstandig door Saoedi-Arabië reizen?

Wat kun je zoal zien als je een rondreis door Saoedi-Arabië maakt?

Mekka en Medina

Die kun je niet zien, om maar meteen met de deur in huis te vallen. Als jij op pelgrimstocht wil en de Kaäba wilt zien, kom je van een koude kermis thuis. Tenzij je moslim bent, dan staat de deur wagenwijd voor je open. Het wordt duidelijk aangegeven dat het niet te bedoeling is dat je als niet-moslims naar Mekka en Medina gaat. In een land waar er al een gevangenisstraf staat op door rood rijden, zou ik je niet uitnodigen het toch te proberen.

Djedda

Wat dan wel? Dan maar naar de meest toeristische stad ter wereld. Een bezoekje aan de stad naast Mekka is alsof je Saoedi-Arabië in het klein meemaakt. Van luxe wijken en een uitgestrekte boulevard tot de oude drukke binnenstad waar menig man zich opmaakt voor een trip naar Mekka. De stad is heet en vochtig en je wordt om de paar uur herinnert aan het feit dat er gebeden moet worden. Deze stad raakt overspoeld tijdens de jaarlijkse Hadj als tig mensen afreizen naar Saoedi-Arabië om een bezoek aan Mekka te brengen. In Saoedi-Arabië leiden letterlijk alle wegen naar Mekka, dus Djedda heb je zo gevonden.

Al Ula

Medain Saleh, vlakbij Al Ula is het hoogtepunt van Saoedi-Arabië op het gebied van historie. Wellicht ken je Petra in Jordanië wel. Dit is de uitgebreide versie. In het noorden van het land vind je deze uitgegraven tombes. Het enige nadeel is dat je er momenteel nog een vergunning voor moet hebben om dit te bezoeken, maar de overheid heeft intenties om dit te versoepelen. Tijdens een jaarlijks festival is het wel toegankelijk. Ook de omgeven in de nabijheid van Al Ula is de moeite waard. Rij met een 4WD de woestijn in en je komt prachtige taferelen tegen.

Arabische muurschilderingen

In het noorden, bij de stad Hail ligt het dorpje Jubbah. Hier vind je de UNESCO erfgoedplek waar je allerlei muurschildering vindt. Waar je in menig land hutjemutje op een UNESCO site staat, loop je er hier alleen rond. Sterker nog, voor ons werd de sleutel van het hek gevraagd bij de buurman, omdat de beheerder even aan de thee zat. De deur werd speciaal voor ons open gemaakt en het was nog helemaal gratis ook! Hail zelf is goede doorsnede van een normale Arabische stad, zonder poespas. Gebruik het als overnachtingsplek en daarna weer door.

Traditionele huizen

Als je een auto hebt, rij dan eens langs de dorpjes Sados, (oud) Ushaygir, Tharmada. Hier vind je oude, veelal verlaten huizen die het erg goed doen op je camera.

Hoofdstad Riyadh

Riyadh is de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Het is een stad met veel moderne wolkenkrabbers en een wegennetwerk waar de ring van Amsterdam een provinciale weg bij is. Je verplaatsen van A naar B kan je zo een uur en 3 jaar van je leven kosten. Het verkeer is op z’n minst hectisch te noemen. De bezienswaardigheden in Riyadh zijn echter vrij divers. Je kunt een bezoekje brengen aan het Nationaal Museum (King Abdulaziz historical center), waar de informatie op z’n minst bijzonder te noemen is. Je vindt er de ultramoderne Riyadh Gallery en de Kingdom Tower, maar ook het eeuwenoude Masmak Fort. Saoedi Arabië is tegenwoordig dol op festivals en is niet te zuinig om ook maar meteen grote namen in te laten vliegen. Grote kans dat er een festival is als jij in Riyadh bent. Check visitsaudi voor de laatste updates.

Al Wahbah krater

Als je een beetje om rijdt tijdens je rit van Djedda naar Riyad, kom je deze krater tegen. Het ligt in de middle of nowhere en het lijkt alsof er een enorme meteoriet op de aarde is gevallen. Het waait er behoorlijk, dus zorg dat je hoofddoek goed zit!

Let wel op, de afstanden in Saoedi-Arabië zijn groot. Bedenk dus goed waar je heen wilt en wanneer het open is (weekend is vrijdag en zaterdag). Zodat je niet voor een dichte deur staat na honderden kilometers te hebben gereden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s