Lange reis maken? Dat is nog eens goed voor je werk/carrière!

Er zijn mensen die denken dat je nooit meer aan de bak komt als je je baan op zegt en maandenlang op reis gaat. Of dat hun baas het helemaal niet ziet zitten om hen een half jaar vrij af te geven om ons aardbolletje te verkennen. Reizen is echter uitstekend voor de ontwikkeling van de mens en het helpt je ook nog eens in je werk of je carrière daarna. Dus twijfel jij nog? Of je baas? Laat je dan door dit artikel overtuigen.

Lang op reis gaan maakt je flexibeler en je leert snel te schakelen

Je weet nooit wat je tegen komt op reis. Of je nu dagenlang vast komt te zitten omdat je visum is afgekeurd, je vlucht wordt gecanceld of dat hotel eigenlijk nog in aanbouw blijkt te zijn; soms verloopt je reis niet geheel volgens plan. Tijd dus voor plan B. Of C. Je leert snel te schakelen als de situatie erom vraagt en bedenkt in een handomdraai een alternatief. Je leert ook dat het allemaal niet zo veel uitmaakt als het even misloopt. Dat Plan B vaak ook uitstekend werkt en soms zelfs leuker is. Dit kun je eenmaal terug uitstekend toepassen in je werk. Je kunt snel schakelen en alternatieven verzinnen als iets niet volgens plan gaat. En dat vinden jouw collega’s of jouw baas alleen maar heel fijn.

Je leert incasseren en omgaan met onzekere situaties

Soms lig je ineens in een ziekenhuis in Oezbekistan. Of wordt je geëscorteerd door een groep soldaten met AK47’s. Of misschien overkomt dat mij alleen. Ik kan inmiddels een goede inschatting maken van verschillende situaties. Is dit veilig? Kan ik deze man vertrouwen? Wat doe ik als het mis gaat? Je leert te luisteren naar je gevoel, omgaan met onzekere situaties en kalm te blijven in spannende tijden. En kijk, daar heb je ook wat aan in je werk. Niet dat ik verwacht dat je soldaten tegenkomt op de werkvloer, maar er zal vast eens een onzekere of spannende situatie zich voor doen op je werk. Denk maar aan een reorganisatie of de hele transitie naar thuiswerken!

Door veel te reizen, wordt je socialer

Als je een jaar op reis bent, moet je wel vrienden maken. Je zult tegen mensen moeten gaan praten om niet in complete eenzaamheid te eindigen. En dus wordt je steeds beter in het maken van contact. Maar ook leer je binnen een mum van tijd vrienden voor het leven te maken op reis. Voor je het weet heb je vrienden waarbij je je hele ziel en zaligheid uitstort in een yurt ergens op de vlaktes van Kirgizië. Reizen maakt je nu eenmaal socialer. Of je het nu wilt of niet. Laat dat nou net leuk zijn op de werkvloer. Je maakt makkelijk een praatje en bent benaderbaar voor je collega’s. Ook heb je op reis geleerd met veel verschillende mensen te dealen. Dus als die ene zeurderige collega wederom aan je mouw trekt, weet jij gewoon even geduldig te zijn en vervolgens je energie lekker te steken in die collega waar je wel blij van wordt. En verder maak je je nergens druk om.

Je stapt makkelijker uit je comfortzone en staat open voor nieuwe dingen

Bungeejumpen, raften, zwemmen met haaien, parachutespringen; op reis durf je het allemaal. Nouja, misschien niet allemaal, maar wel een stuk meer. Er zijn ook artikelen te vinden dat mensen op reis vaker een verkeersongeluk krijgen dan thuis, we zijn namelijk een stuk roekelozer als we eenmaal uit onze comfortzone stappen. Nu bedoel ik dat niet meteen. Maar grote kans dat jij op reis iets gedaan hebt, dat je thuis echt nooit zou doen. Neem dat nu eens mee in je werk. Dan sta je niet meer met klotsende oksels je presentatie te geven en kom je misschien zelf wel met een nieuw innovatief voorstel bij je baas aanzetten.

Als je veel reist, ben zelfverzekerder

Een jaartje alleen om de wereld reizen verricht wonderen voor je zelfvertrouwen. Je moet zelf plannen, je budget beheren, zelf beslissingen nemen over waar je heen gaat, waar je gaat slapen en of het wel veilig is alleen naar huis te lopen midden in de nacht. Als jij in je eentje als vrouw door Iran kan reizen, wie doet je dan nog wat? En als je het daar kan, dan kun je het hier in Nederland toch ook? Ik zeg, kom maar op met die salarisonderhandelingen! Kanye zong het al; ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’. En jij bent hartstikke strong!

Door veel te reizen krijg je een bredere blik op de wereld.

Op reis kom je er pas echt achter dat de meeste mensen deugen. Door jou gastvrije ontvangst in Saoedi-Arabië of je onverwachte pechhulp in de outback van Australië kom je erachter dat mensen vooral op deze wereld zijn om elkaar te helpen. Dat vergeten we wel eens in onze individualistische samenleving. Ook leer je op reis het land en de cultuur pas echt kennen; dat de bevolking van een land niet perse gelijkgestemd is met haar regering en dat de media ons niet altijd een volledig objectief beeld geven. Zeker als je in een internationale omgeving werkt/wilt werken, werkt dit in je voordeel.

Bonus: ‘Je zal het nu wel uit je systeem hebben’

Veel werkgevers denken dat je het reizen wel achter je hebt gelaten als je terugkomt van een wereldreis en je weer op zoek bent naar een baan. Of je huidige werkgever wil je wel een paar maanden vrij geven omdat hij/zij denkt dat je er daarna wel klaar mee bent. Dit kan in je voordeel werken om die baan te krijgen of die promotie te maken. We hoeven er natuurlijk niet bij te zeggen, dan reizen een verslaving kan zijn en dat de volgende trip dus waarschijnlijk al wel weer gepland staat 😉

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s