Kirgizie

Off-the-beaten-path: 8 onontdekte bestemmingen waarbij je van de gebaande paden gaat

Je wilt wel eens wat anders dan een citytrip Barcelona of een roadtrip door Australië. Jij bent een ervaren reiziger die op zoek is naar minder ontdekte bestemmingen. Waar je niet overlopen wordt door toeristen en waar het leven nog een vleugje authenticiteit uitstraalt. Goed nieuws!

Er zijn nog genoeg plekken te ontdekken waarbij je van de gebaande paden afgaat. En dit keer zal ik je niet meenemen naar vrij lastige reislanden zoals Nagorno Karabach of Saoedi-Arabië. Maar naar onontdekte bestemmingen waar je wel goed doorheen kunt reizen, vaak gewoon met de bus. Je leest ze hier!

Georgië

Georgië heeft alles. Natuur, cultuur, zee, lekker eten, clubben en hiken. Het land is goedkoop, heeft de hoogste berg van Europa en het ouderlijk huis van Stalin. Voor je het weet knabbel jij een lekker kachapuri op nadat je naar een gletsjer bent gewandeld. Of dompel je je onder in een van de zwavelbaden in Tblisis. Voor ieder wat wils dus. Je reist makkelijk het land door in kleine busjes. Alle steden en zelfs de bergen zijn hiermee te bereiken. Goede uitvalpunten zijn Kutaisi of natuurlijk hoofdstad Tbilisi.

Lees ook; Rondreis Georgië: de ultieme bezienswaardigheden.

Albanië

Een land zo dichtbij, maar eigenlijk nog onontdekt. Albanië is het Georgië van Europa. Ook hier kun je dagen lang verdwalen in de bergen (niet letterlijk hoop ik voor je), lekker aan het strand liggen of drankjes doen in hoofdstad Tirana. In Albanië is het leven gewoon zoals het is. Geen poespas. Het land is goedkoop en is een goed startpunt voor een roadtrip door de Balkan. Het zuiden is weer geheel anders dan het noorden en daar tussen in kom je dan weer oude UNESCO dorpjes tegen.

Lees ook; Wat te doen in Albanië – de highlights

Vervelende verrassing: Verzekering die je zeker niet nodig hebt

Kirgizië

Ik durf bijna wel te stellen dat Kirgizië het mooiste land is waar ik ooit geweest ben. Uitgestrekte vlaktes, slapen in een yurt. Hiken naar gletsjermeren of uitgenodigd worden voor een potje geitenpolo. Kirgizië is rauw en ongerept. En nog niet volledig ingericht op toerisme. Om bij de echt mooie plekken te komen, zul je een 4WD nodig hebben, maar je kunt ook gebracht worden door de locals in de grotere steden. En daar stopt de bus dan weer wel. Voorzieningen in de yurts en de bergen zijn soms optioneel, maar je doorzettingsvermogen wordt ruimschoots beloond.

Lees ook; Dit zijn de hoogtepunten voor je reis door Kirgizië

Roemenië

Roemenië ligt zowaar in de EU, maar komt nog niet zo regelmatig voor op de lijst met frequente vakantiebestemmingen. Waarschijnlijk omdat we een vrij armoedig beeld hebben van het land. Roemenië is echter verrassend kleurrijk en vol met geschiedenis. Reis eens rond door Transsylvanië en zie beren tijdens een hike rondom de knusse stad Brasov, loop door de gekleurde straatjes van Sighisoara of bezoek het huis van Lord Dracula.

Lees ook; Wat je moet zien in Transylvanië, Roemenië

Oezbekistan

Oezbekistan is dé bestemming als je meer wilt weten over de zijderoute. Het land wordt gekenmerkt door steden die al eeuwen geen spat zijn veranderd. Reis mee met de grote veldheer Timor en bezoek de prachtige steden Khiva of Bukhara en sla natuurlijk Samarkand niet over en bezoek het Registan, waar moslims vroeger onderwezen werden. Het mausoleum complex Shah-i-Zinda is wellicht wel het mooiste stukje mozaïek wat je ooit zult zien. Een ware reis terug in de tijd dus. Al deze steden zijn met elkaar verbonden door een goed en comfortabel treinnetwerk.

Lees ook; Beste plekken om te bezoeken in Oezbekistan

Rondreizen Sawadee

Iran

Iran wordt gekenmerkt door prachtige moskeeën en ongekende gastvrijheid. Het land dat in de media niet altijd een 5 sterren recensie krijgt, krijgt dat op reis gebied wel. Met de bus reis je makkelijk van stad tot stad. Zie de kleurrijke moskeeën van mozaïek, roze meren en eeuwenoude mausolea of steden zoals Persepolis. Ga lekker eten in Shiraz of bezoek de oude overmeesterde Amerikaanse ambassade in Teheran. Vergeet alleen je hoofddoek niet.

Lees ook; De klassieke reisroute in Iran

Libanon

Libanon heeft het zwaar gehad de laatste jaren. Corruptie en een overvloed aan Syrische vluchtelingen leidde tot een diepe economische crisis. Daarbovenop kwam nog de enorme explosie in 2020 dat een deel van de stad verwoeste. Zo zonde, want Libanon is een bijzonder land. Het is een van de weinige landen in het Midden-Oosten waar alle geloven vreedzaam naast elkaar wonen. Het land heeft een rijke en turbulente geschiedenis en is misschien daarom nog wel het interessantst om te bezoeken. Een bezoek aan de Bekaa vallei mag ook niet ontbreken. Neem dollars of euros mee, want pinnen in niet altijd een optie.

Lees ook; Tips voor een citytrip Beiroet

Rwanda

Rwanda wordt ook wel het Zwitserland van Afrika genoemd. Ondanks dat het land nog onder dictatoriaal gezag staat, heeft het zijn zaakjes goed op orde. Het land is schoon en veilig. Je kunt hier een bezoek brengen aan het indrukwekkende genocide museum of hotel Rwanda om meer te leren over de trieste burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Maar je kunt ook op safari en de machtige berggorrila’s zien. Het openbaar vervoernetwerk is er prima en veilig. Rwanda is het echte Afrika, maar dan wel aangeharkt en goed geregeld.

Lees ook; Gorilla’s zien in het wild; aapjes kijken op z’n best.

TravelWorld Afrika 728x90

Wat staat er nog op jouw verlanglijstje en naar welke onontdekte plek bij jij geweest die je anderen zou willen aanraden?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s