Wat doe je met je resterende vakantiedagen?

We kijken er reikhalzend naar uit; de tijd dat ons leven niet meer beheerst wordt door corona. Dikke kans dat afgelopen jaren jouw verre vakantie of tropische reis geannuleerd en ben je uit pure ellende maar in een boomhut op de Veluwe gaan zitten. Grote kans dus dat jij straks aan het einde van corona nog een stukje vakantieverlof over hebt. Wat kun je daar mee doen?

Check je rechten

Ten eerste is het belangrijk om te achterhalen welke rechten jij hebt. Iedereen heeft recht op tenminste 4 weken vakantie per jaar, dit zijn de wettelijke vakantiedagen. In principe geldt dat je deze dagen voor 1 juli van het jaar daarop moet opnemen. Daarna komen ze te vervallen. Je baas moet je hier echter wel actief op gewezen hebben.

Er kunnen aanvullende vakantiedagen of regelingen staan opgenomen in de CAO waar jij onder valt. Dus voordat je mijn tips ter harte neemt, check of dit binnen jouw contract mag. Je leidinggevende of P&O adviseur kan je hier verder bij helpen.

Meenemen naar volgend jaar

Je kunt je wettelijke vakantiedagen van dit jaar meenemen voor het volgende jaar (in ieder geval dus tot 1 juli). Voor het geval dat je ook bovenwettelijke vakantiedagen hebt (dus alles boven de 4 weken per jaar), is dit termijn een stuk ruimer (in ieder geval 5 jaar!).

Als je deze vakantiedagen meeneemt naar volgend jaar dan kun je (als de goden ons goed gezind zijn) nog vaker op vakantie. Je kunt meerdere keren per jaar een korte vakantie nemen van 2 weken bijvoorbeeld. Genoeg tijd om al die noodlijdende restaurants en hotels een hart onder de riem steken. Als je het maximale uit je vakantiedagen wilt halen, lees dan dit artikel.

Sparen voor later

Je kunt ook met permissie van je loonbetaler inzetten op een lange reis. Wellicht heb jij er altijd al van gedroomd om 2 maanden door Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika te reizen. Met de vakantiedagen van dit jaar is dit wellicht eindelijk eens haalbaar. Wederom, dit gaat over de bovenwettelijke vakantiedagen die je mee kunt nemen. Kijk eens hoeveel je er hebt en wat je nodig hebt voor die reis. Wellicht is die reis volgend jaar nog niet mogelijk, maar wel het jaar erop. Maak met je leidinggevende duidelijke afspraken over wanneer dit zou kunnen en hoeveel dagen je er voor moet inzetten. Krijg jij een 13e maand? Dan kun je dit soms ook omzetten in vakantiedagen. Je P&O adviseur of leidinggevende kan je vertellen hoe dit binnen jouw CAO geregeld is.

Ga part time werken

Je kunt er ook voor kiezen om elke week een dag of halve dag vrij te nemen. Hierdoor heb je meer tijd voor andere leuke dingen en kun je eindelijk die haakcursus of hoelahoep training oppakken. Zoveel weken heeft dit jaar niet meer, dus goede kans dat jij de rest van het jaar elke vrijdag vrij kan hebben.

Vraag er geld voor

Bij sommige bedrijven kun je je vakantiedagen laten omzetten in geld. Dit geld overigens alleen voor bovenwettelijke vakantiedagen (als je meer dan 4 weken vakantie krijgt van je baas). Als jij net aan het sparen bent voor je batmobiel of je verzameling badeendjes, kan dit uitkomst bieden. Neem contact op met je P&O adviseur om dit te bespreken. Let wel op; dit wordt bijzonder belast en levert je daardoor vaak minder geld op dan gehoopt.

Gewoon maar vrij nemen

Ja, de meest makkelijke oplossing is natuurlijk nog wel om ze maar gewoon op te nemen dit jaar. Toch maar weer terug naar die boomhut of een andere vakantie op die zeldzame plekken waar we nog wel mogen komen. Nederland is immers best mooi.

Twee weken die nieuwste serie bingewatchen behoort natuurlijk ook gewoon tot de mogelijkheden. Daar rust je natuurlijk ook van uit!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s