Moskou: wat je moet zien in deze machtige stad (deel 1)

Moskou, een statige stad die veelvuldig het toneel is van politieke intrige en een vertoning van macht. Als je aan Moskou denkt, denk je aan het grootse Rusland en waarschijnlijk ook aan Poetin. Maar denk je ook aan een tripje?

Dat zou eigenlijk wel moeten, want Moskou is enorm interessant. Niet alleen is het een mooie stad met veel geschiedenis, het is ook een stad waar heden ten dagen nog van alles gebeurd. Op politiek, cultureel en sociaal gebied. Hoogste tijd voor een uitstapje dus.

Maar wat gaan we daar dan zien?

Allereerst natuurlijk het Kremlin, dat moet geen verrassing zijn. Als je niet naar het Kremlin bent geweest, mag je eigenlijk niet zeggen dat je in Moskou bent geweest. Hier vind je niet alleen het kantoor van President P,

maar ook eeuwenoude kerken.

In deze kerken stapten de tsaren vroegen in het huwelijksbootje. Nu liggen dezelfde tsaren opgebaard in deze kerken. De oudste kerk stamt al uit 1326. Zeg nou zelf, das best wel oud toch? Deze gebouwen geven je ook een kijkje in de schilderkunst van die tijd.

Dit is natuurlijk wel een super toeristische trekpleister, dus bedenk goed wanneer je gaat. De rijen kunnen lang zijn, om maar te zwijgen over de rij om de kroonjuwelen te kunnen zien. Een keertje vroeg opstaan, kan hier geen kwaad (tenzij je natuurlijk geen ochtendmens bent…)

Rondom het Kremlin vind je ook genoeg bezienswaardigheden. Je staat al snel op het Rode Plein omgeven met statige gebouwen. Er is trouwens vaak het een en ander te doen op dit plein, dus wees niet verrast wanneer ze net allerlei hekken aan het opzetten zijn voor een of ander militair parcours (om maar wat te zeggen). Op het Rode Plein vind je ook het mausoleum van Lenin. De beste man is gebalsemd en licht opgebaard voor het Kremlin. Hij ziet er nog enorm levendig uit (nouja…), hij is alleen wat ouderwets gekleed. Stalin wilde er aanvankelijk ook bij, maar die hebben ze toch even om de hoek geparkeerd. Let even goed op wanneer je het mausoleum kunt bezoeken. Bezoektijden zijn schaars en soms is het op een random dag dicht.

Om de hoek bij Lenin vind je het graf van de onbekende soldaat. Dit is een monument ter nagedachtenis aan alle soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Grote Patriottische Oorlog (1941-1945). Voor de oplettende kijker onder ons: precies, dit kennen wij beter als de Tweede Wereldoorlog. Dit graf wordt 24/7 bewaakt door soldaten. De aflossing van de soldaten gaat met veel ceremonie gepaard.

Als je de andere kant

2018-03-22 109011544149825956977..jpg

op loopt kom je al snel bij de Basiliuskathedraal. Dit is wellicht wel het meest iconische beeld van Moskou. Je kunt bijna elke dag deze kerk bezoeken voor een paar roebels. De beste fotomogelijkheid is als je net uit het Kremlin komt vanuit de uitgang naar het Rode Plein.

Iets minder zichtbaar, maar minstens net zo mooi is de metro. Voor een paar knaken zit je op de eerste rij. Wel even je cyrillisch oefenen, want alles staat in het Russisch aangegeven. Mijn tip is, kijk en vergelijk namen, dan kom je er sneller uit dan je denkt. Het ene station is nog mooier dan het andere en allemaal

2018-03-25 01351573089229279118..jpg

hebben ze een verhaal te vertellen.

Dit komt misschien over als een enorm toeristische tip: maar in de Lonely Planet van Moskou staat een route die je meeneemt naar de mooiste stations. Gewoon in en uitstappen en je krijgt het allemaal te zien. Zolang je niet boven de grond komt, kost het je allemaal maar 1 kaartje.

Als je er in het weekend bent, is het leuk een wandeling te maken door het Gorkipark. Vroeger was Rusland natuurlijk zwaar communistisch. Dat had als voordeel dat de overheid zich ook verantwoordelijk voelde voor de vrije tijd van de mensen. Hele parken zijn dus ingericht om de Moskoviet te vermaken. Je vind hier niet alleen veel groen,

DSC_0444

maar ook veel sportmogelijkheden, fonteinen voor de kinderen, een kunstgallerie en eetkraampjes. Een prima dagbesteding voor een zonnige dag.

Als je nog nogal trek hebt gekregen van al deze ondernemingen, kan ik je aanraden om te gaan eten bij Hotel Oekraïne (tegenwoordig Radisson Royal Hotel). Het restaurant zit op de bovenste verdieping en heeft een prachtig uitzicht over de stad. Dit was namelijk vroeger een van de wolkenkrabbers die Stalin liet bouwen om een beetje positief uit de wedloop met de VS te komen. Als het enigszins kan, kleed je dan een beetje fatsoenlijk aan. Mocht dat nou echt niet lukken, dan laten ze je ook wel binnen op je slippers en in een korte broek.

Moskou is erg goed te combineren met een bezoekje aan Sint Petersburg. Met de beroemde nachttrein, ga je makkelijk van de ene naar de andere stad.

Moskou is natuurlijk een enorm grote stad. Daarom is dit slechts deel 1 van ‘wat te doen in Moskou’. Wordt vervolgd…..

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s