Sint-Petersburg; het Amsterdam van Rusland

Sint-Petersburg is gesticht door tsaar Peter de Grote. Nu blijkt dat Peter de Grote zelf ook een reislustige loonslaaf was Hij hield ervan de wereld te ontdekken en gebruikte de inspiratie die hij op deed voor de bouw van zijn stad. En de sky was de limit. Kosten noch moeite werden gespaard om dit een fenomenale stad te maken. En tsja, dan kost het je soms 30 jaar om een paleis of een kerk te bouwen, maar who cares. Sint Petersburg is een schitterende, historische en verrassend moderne stad. Het is een van de weinige steden in Rusland waar je niet enkel cyrillische teksten ziet en waar je zowaar af en toe nog een woordje Engels kunt mompelen. Dus, tijd voor wat sightseeing; de stad heeft ontelbaar veel hoogtepunten. Mocht je maar een paar dagen hebben, dan moet je dit in ieder geval gezien hebben;

Geef mij maar Amsterdam

Amsterdam was één van de grote inspiratiebronnen van Peter. Hij probeerde zijn stad vorm te geven naar Mokums voorbeeld. Wat een wijze man was het toch. Hij had een vooruitziende blik dat toeristen maar al te graag een rondvaart door de grachten maakte en wilde daarom zijn stad goed navigeerbaar maken vanaf het water. Nouja, hij wilde de grachten in ieder geval wel gebruiken als transportwegen. Statige herenhuizen langs te kant maakten het plaatje af. En een rondvaart is in dit geval ook zeker aan te raden. Wil je de stad vanaf een andere kant zien? Of heb je niet veel tijd, dan is dit de ideale manier om de stad te bezichtigen. Wil je ook nog wat opsteken over de historie van de stad? Boek dan een tripje bij de enige Engelstalige tour in de stad; Anglotoerismo.

Museumpje pakken

21316566_1838507209496707_7970819934243762017_o

Winterpaleis

Sint Petersburg heeft misschien wel hét museum van de wereld. De Hermitage. Dit immense paleis is al een bezienswaardigheid an sich. En dan krijg je de kunstcollectie er nog bij. Het Louvre is er niks bij. Dit gigantische paleis was een tijd lang het huis van de familie Romanov. Peter de Grote heeft het laten bouwen, maar is er helaas vlak nadat de bouw gereed was tussenuit gepiept. Zijn opvolger Catharina vond de kleur niet echt haar ding, dus besloot er maar een paleis naast te bouwen. Want tsja, overschilderen is ook zo wat…Maar daardoor zijn er nu wel 2 schitterende paleizen te bewonderen. Je kunt ook nog de kamers van de familie Romanov bezichtigen en zien hoe zij tussen al die pracht en praal geleefd hebben. De Hermitage (of het Winterpaleis) is een dagvullende activiteit, dus plan niet te veel die dag en trek je wandelschoenen aan! Je kunt trouwens de enorme rij voor de kassa omzeilen door bij de ticketmachines een kaartje te kopen.

21317602_1838512922829469_758443439311032170_nHet gevang in

Peter was op alles voorbereid. Sint-Petersburg lag vlak bij de Zweedse grens (toenmalige grens) en voor je het weet konden die Zweden het land wel eens binnenvallen. En dus bouwde Peter een fort. Die Zweden kwamen nooit (no shit Sherlock) en dus werd het fort met name gebruikt als gevangenis tijdens de revolutie. Vele tegenstanders van het socialisme en adellijke lieden werden hier gevangen gezet alvorens ze op transport naar Siberië werden gezet of een kopje kleiner werden gemaakt. Inderdaad, niet zo’n gezellige plek, maar wel erg interessant als je een beetje van politiek of geschiedenis houdt. De gevangenis is echter maar een deel van het fort. Het heeft ook prachtige kerken (waar de familie Romanov ten ruste ligt) en een mooi uitzicht over de stad. Dus ook genoeg tijd voor ontspanning. Maak op weg naar het fort even een omweggetje langs de Strelka. Hier kijk je over de rivier Neva uit en zie je links het fort en rechts het Winterpaleis. Ook zie je hier heel veel bruidsparen. Blijkbaar dé hotspot om je foto’s te laten nemen.

Take me to church

21369309_1838507929496635_4584541634455708337_n

St Isaac’s Cathedral

Want Halleluja wat zijn die kerken mooi! Begrijp me niet verkeerd, ik vind de Nieuwe Kerk ook niet onaardig, maar de Russen hebben er een hele andere sport van gemaakt. Pracht en praal dekt niet eens meer de lading. Je hebt bijna een zonnebril nodig om al het goud te kunnen aanschouwen. Een van de bekendste kerken in Sint-Petersburg is de Churched on the Spilled Blood. Vernoemt naar de moordaanslag op de tsaar Alexander II. Vonden ze toch een beetje zonde. Deze bollenkerk trekt meteen de aandacht. Maar vergeet ook niet om naar St Isaac’s Cathedral te gaan. Hoewel dit misschien vanaf de buitenkant niet al te spectaculair lijkt, is de binnenkant adembenemend. Er is geen millimeter dat niet beschilderd is. En word het je wat te veel, neem dan de 262 treden omhoog voor een uitzicht over de gehele stad.

Breng me erheen!

21314629_1838513709496057_8487598895467782672_n

Church on the Spilled Blood

Nu wil je natuurlijk naar Sint Petersburg. Maar hoe zit dat dan met je visum? Een visum regelen is ook echt niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Met een beetje uitzoekwerk en een paar weken geduld, rolt die zo in de brievenbus. Je hebt wel een uitnodigingsbrief nodig, maar die regel je makkelijk via een visumbureau. Als je langer dan 7 dagen in Rusland verblijft is het aan te raden om in een hotel te overnachten. Je moet je dan namelijk officieel registreren. De meeste hotels die je via Booking.com boekt, kunnen dit voor je regelen.

Er staat je dus niks meer in de weg om naar het Amsterdam van Rusland af te reizen.

VIND JE REISLUSTIGE LOONSLAAF LEUK? DEZE BLOG BEVAT EEN AFFILIATE LINK. DOOR EEN PRODUCT TE KOPEN VIA DEZE AFFILIATE LINK (ZONDER EXTRA KOSTEN) STEUN JE REISLUSTIGE LOONSLAAF EEN BEETJE EN DAT IS LIEF
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s