10x Travelhacks om je reis veiliger te maken.

Kijk, we blijven niet eindeloos vakantie vieren op de Veluwe. Ooit kunnen we de wereld weer ontdekken. En deze wereld is niet altijd zo veilig als de Veluwe. Hoewel, doe daar maar eens een onder onsje met een edelhert, kijken wie er harder kan lopen.

Enfin. Mocht jij nou van plan zijn om je volgende reis naar een iets avontuurlijker bestemming te boeken, lees deze 10 tips dan goed. Ze kunnen het verschil maken tussen een goed verhaal en doffe ellende op reis.

1. Verdeel en heers

Bewaar nooit al je waardevolle spullen op 1 plek. Zorg ervoor dat je een creditcard meeneemt en een bankpas achterlaat in je hotel of deze laatste in ieder geval op een andere plek bewaard dan bij je creditcard. Hetzelfde geldt voor je paspoort. Zorg dat je een kopie bij je hebt of in ieder geval in je mail terug kan vinden. Had jij het idee dat dat kamermeisje of die hoteleigenaar wel heel liefdevol naar je portemonnee keek? Ik neem altijd een reiskluis mee. Je kunt je geld en paspoort hier in doen en vastmaken aan iets dat niet zo makkelijk los te krijgen is. Zoals een waterleiding of verwarmingspijp. Deze heb ik altijd mee. Flinke kerel die er dan nog met je doekoe’s vandoor gaat.

2. Gefopt!

Een andere truc in deze categorie is om 2 portemonnees bij je te hebben. Eentje met wat kleine biljetten op een ietwat zichtbare plek en 1 met je echte vermogen, ergens verstopt in de krochten van je tas of op je lijf in een fashionable money belt. Als meneer zakkenroller langs komt, gaat ie al snel voor de best zichtbare optie. Dit geldt ook zeker voor meneer de corrupte agent. Als jij aan de Congolese grens wordt gevraagd om een document waar je het bestaan niet van af wist of als je een boete krijgt omdat je ‘toerist met diepe zakken’ uitstraalt, trek jij gewoon dat ene zichtbare portemonneetje te voorschijn. Echt zoooo vervelend dat daar maar 15 dollar in zit….

3. Google is je vriend

Je kunt (delen van) maps vooraf downloaden. Hierdoor weet je altijd waar je bent. Ook als je geen wifi hebt. Ideaal als je toch per ongeluk die sloppenwijk ingewandeld bent of een lift krijgt van een nieuwe ‘vriend’, die ineens een hele andere kant uit rijdt. Je kunt altijd je weg weer terug vinden. Maps.me is ook een pareltje in deze categorie. Ook hier kun je vooraf kaarten downladen.

4. Wat zeg ik, Google is je beste vriend

Google translate kan ook echt mensenlevens redden. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Je kunt een woordenboek van een bepaalde taal downloaden. Als jij dan verdwaald op de prairie in Mongolië staat, kun je toch aan die ene ziel die je tegenkomt, vragen of hij je kan helpen. Ook al spreekt hij alleen Russisch en kom jij niet verder dan ‘na zdoróvje’ (proost).

5. Übergoedkoop

Ik weet niet wat het is met taxi-chauffeurs. Alsof er in hun wereldwijde CAO staat dat ze de plicht hebben toeristen het leven zuur te maken. Op elk vliegveld vind je meer rotte appels dan redders in nood. En dan maar klagen dat ze zo veel klanten verliezen aan Uber of een aanverwant bedrijf. Jup, mij ook. Zodra ik aankom op een vliegveld of station, log ik in op de lokale wifi en bestel ik een taxi waarvan ik van te voren weet wat ie kost en wie m’n chauffeur is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

6. Access for all

Mocht het vliegveld nou heel moeilijk doen en je laten betalen voor wachtwoorden. Check dan deze site. Hier vind je (bijna) alle wifi-wachtwoorden van vliegvelden over de hele wereld.

7. If you like it then you shoulda put a ring on it.

Hij is bij veel single dames al wel bekend, maar het kan je een hoop ellende besparen als je doet alsof je getrouwd bent. Sommige mannen trappen er niet meer volledig in, maar als ze een trouwring zien, zullen ze op z’n minst twijfelen.

8. Van der Wat?

Daarnaast heb ik in Saoedi-Arabië een ander hilarische travelhack ontdekt. In landen waar ze nog niet zo bekend zijn met Nederlandse toeristen snappen ze onze achternamen nog niet zo goed (Zo werd ik in Kenia van het vliegveld gehaald met een bordje ‘Sara Van’). Ze denken dat ‘van’ onze eerste achternaam is. Nu deelde mijn mannelijke reisgenoot in Saoedi-Arabië ook deze eerste achternaam en hebben we een hotelkamer weten te boeken zonder huwelijksakte voor de familie ‘van’!

9. Geloof is een groot ding

Kijk, mij maakt het niet uit of je atheist, boeddistisch, joods of islamitisch bent of dat je bij de scientology kerk hoort. Op reis kun je beter christelijk zijn. Of je het nou bent of niet. Het is het meest geaccepteerde geloof ter wereld. Of je nou in je eentje door Iran, Israël of Oeganda reist, ze vinden het allemaal prima als je christelijk bent. Daar hebben ze zelfs respect voor. Maar het gesprek kan een hele andere kant op gaan als je zegt dat je niet gelooft in God of een conflicterend geloof aanhangt. Geloof me.

10. White privilege

Als het je dan echt allemaal te veel wordt en je uit pure ellende moet vluchten uit een hysterische stad of opdringerige mannen van je af moet schudden, ga dan naar een rete chique hotel. Dit werkt vooral in landen waar het overduidelijk is dat jij een toerist bent, omdat je (ik noem maar wat) blank bent. Maak er gebruik van! Zet je pokerface op en loop zelfverzekerd het duurste hotel binnen dat je kunt vinden. Rust even uit in de lobby of bij het zwembad als je het aandurft. Niemand die je een safari wilt verkopen of met je op de foto wilt. Hier kun je tot rust komen. Het helpt als je in enigszins nette kleren aan komt zetten en niet in je harembroek op de stoep staat. Ook zijn ze in deze hotels vaak erg behulpzaam mocht je op zoek zijn naar informatie of even in de problemen zitten.


Verder gewoon lekker naar je gevoel blijven luisteren. Als die steeg er niet aantrekkelijk uit ziet in het donker, niet doen. En als de locals je waarschuwen dat je beter niet naar een bepaalde buurt kunt gaan, wees dan geen held en doe t gewoon niet.

Safe travels!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s