De Portugezen weten wat lekker is! Ik geef je 5 tips om lekker te eten en drinken in Porto.
Pop Cereal
Als jij ook opgroeide in de jaren negentig, is ontbijten bij Pop Cereal een trip down memory lane: hier eet je frosties, fruit loops en rice crispies. Je kunt kiezen uit één van de klassieke combo’s of zelf je ideale kom samenstellen uit de tientallen soorten ontbijtgranen en toppings. Oreo’s en vanille-ijs bij mijn cereals? Yes please! Natuurlijk kun je kiezen uit verschillende soorten melk (want je bent pas een écht hipstercafé als je minimaal tien soorten melk verkoopt, toch?). De aankleding is helemaal in pop art stijl, met felle kleuren en iconen uit de Amerikaanse popcultuur. Sugar rush gegarandeerd.
O Caraças
Wil je vlees of vis? Dat is de keuze, want in dit zaakje in pittoresk Miragaia eet je wat de pot schaft. Moeders – nog geen anderhalve meter lang – staat in de keuken, de dochters doen de bediening. Iedere middag en avond zit het hier stampvol locals. Als visgerecht krijg je bijvoorbeeld een flink stuk bacalhau, de typisch Portugese zoute, gedroogde kabeljauw. Geserveerd met salade, gekookte aardappelen en kruidenolie. Home cooking op z’n best. En je maakt je portemonnee er ook nog eens heel blij mee: voor een fles wijn, 2 hoofdgerechten, 2 desserts en 2 espresso’s betaal je nog geen 22 euro. Hilarisch toch?
Graham’s port
In Porto moet je natuurlijk Port proeven! Een uitstekende plek om dat te doen is bij Graham’s Lodge. Als je ook maar enige interesse hebt in port, is het een goed idee om hier een rondleiding te boeken. De tour begint met een film over de geschiedenis van het bedrijf (inclusief slow-motion beelden van verweerde oude mannetjes die druiven pletten). Vervolgens duik je met een gids de kelder in. Aan het einde van de tour wordt het echt feest: proeven! Er zijn proeverijen in verschillende prijsklassen, voor ieder wat wils dus.
ODE Porto Wine House
Wow. Zou dit het beste restaurant van Porto zijn? Bij ODE, vlakbij de boulevard, eet je als een koning. Kost wat (voor het meest uitgebreide menu van 9 gangen betaal je € 95) maar het is echt perfect voor een romantisch diner. Het draait hier allemaal om slow food: lokaal geproduceerde wijnen, speciaal brood en dagverse vis. Sommige mensen vinden het misschien irritant dat de ober uitweidt over alle kenmerken van de olijfolie of het zeezout (met zwáár Portugees accent), ik vind dat fantastisch. De ambiance doet denken aan de huiskamer van je oma: houten balken, lampenkappen met bloemenprint en stoelen met fluwelen zitting. Goed om te weten: de voordeur is altijd op slot, met de zware deurklopper kun je laten weten dat je er bent.
Ostras e coisas
Zin om een oestertje te slurpen? Dat kan uitstekend bij Ostras e Coisas. Dit restaurant ligt vlakbij Galerías de Paris, in een gebied bomvol leuke barretjes. Bij de ingang staat een ijsbak met allerlei lekkers uit te de zee om uit te kiezen. Ook zijn er tanks met krabben en kreeften. Het aanbod wisselt dagelijks: als de kwaliteit die dag niet goed genoeg was, komt het er hier niet in. Naast de usual suspects, zoals oesters en langoustines, hebben ze allerlei bijzondere schaal- en schelpdieren uit de Atlantische Oceaan. Zoals percebes, een zeepok. Ziet er niet uit, smaakt heerlijk! Percebes zijn prijzig, en terecht: ze worden met de hand losgesneden van de scherpe rotsen aan de Atlantische kust, waar continu metershoge golven tegenaan beuken. Dan kun je als loonslaaf maar beter je geld verdienen achter een bureau!
