Sporten op vakantie: wel of geen goed idee?

Wellicht ben jij een sportoholic die geen dag kan zonder een workout te hebben afgewerkt. Of misschien ben jij zo’n persoon die zich in een vlaag van verstandsverbijstering heeft opgegeven voor de Dam-tot-Damloop na de zomer (zoals ondergetekende) en dat betekent dus dat je eigenlijk niet de hele vakantie op je luie reet kan zitten. Maar wat doe je? Trek jij je hardloopschoenen aan op vakantie of train je juist je armspieren door menig biertje op te pakken?

Sporten op vakantie; wel of geen goed idee? Hieronder even de voor en tegens op een rijtje.

Voor: Je blijft een beetje fit.

Dus dat. Nee, zonder gekheid, het is natuurlijk ook niet onprettig dat al die maanden trainen niet meteen voor de (schitterende) horizon verdwijnen doordat je op vakantie gaat. Je houdt je conditie in ieder geval een beetje op peil.

Voor: En je ziet nog eens wat

De meeste vormen van sporten bevatten een vorm van

2018-08-07 081907296852551071284..jpg

beweging, waardoor je net ietsjes meer ziet dan wanneer je alleen maar achterover leunt in je campingstoel. Of je nu hardloopt, fietst of kanoot, je doet meteen wat sightseeing onderweg. Zo loop ik hier langs een van de bekendste kerken in Sint Petersburg, voor de toeristenmassa aan. Je kunt een rondje hardlopen in de ochtend namelijk prima gebruiken voor een verkenningstochtje bijvoorbeeld. Dan weet je meteen waar je later die dag heen wilt gaan. Maar ook fietsen langs de rijstvelden in Azië of een peddeltochtje over de Nijl, levert je schitterende uitzichten op.

Voor: Inspanning is ook ontspanning

Ze zeggen wel eens dat sporten gelukkig maakt. Het is ook zeker bewezen dat je beter in je vel zit wanneer je regelmatig sport. Je maakt immers endorfine aan, waar je letterlijk een beetje gelukkiger van wordt. Dus, wil jij nog meer ontspanning en geluk tijdens je vakantie? Dan kan een sportieve activiteit hier zeker aan bijdragen.

Voor: Alleen op pad, maakt het samenzijn leuker

img-20171216-wa00021713953351359648611.jpg

Samen op vakantie is leuk, maar wanneer je 14 dagen lang op elkaars lip zit in een kip caravan van 2 bij 2, kan de irritatie soms toeslaan. Hoe leuk je je reisbuddy ook vindt. Een stuk fietsen of hardlopen zorgt er even voor dat je toch bezig bent, maar wel even op je eigen manier. En je kunt meteen even je hoofd leegmaken. Dit geeft de ander ook even de ruimte om zijn eigen ding te doen en dat komt de dynamiek weer ten goede!

Tegen: It’s getting hot in here.

Ik begrijp dat je je wellicht niet nog verder in het zweet wilt werken wanneer het al 39 graden is. Dus zeker in tropische landen is het dan wat lastiger om een sportieve activiteit te vinden die nog enigszins comfortabel is. Ik probeer het dan altijd te combineren met iets verkoelend; zwemmen of kajaken kan dan uitkomst bieden.

Tegen: Eigen veiligheid eerst

Hardlopen in de Rocky Mountains is waanzinnig mooi,

2018-07-08 071412529217631854562..jpg

maar voor je het weet, draait je hartslag overuren omdat er zo maar ineens een beer uit de bosjes kan komen wandelen. En dan wordt die sprinttraining toch ineens heel anders. Let dus wel even goed op wat je waar gaat doen en vraag het bij twijfel even aan de locals. Het sporten moet wel leuk blijven en geen vlucht voor je leven natuurlijk!

Al met al pak ik toch altijd mijn hardloopschoenen in, samen met een dosis goede voornemens. En soms zie ik de meest prachtige plekken, rennend langs de Dode Zee. Maar soms klinkt een wijntje op het terras toch net iets aanlokkelijker. En jij? Sport jij op vakantie?

Advertentie

Een gedachte over “Sporten op vakantie: wel of geen goed idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s