Tips voor de ultieme citytrip in Porto.

Door Lindy Peijnenburg

Porto is dé perfecte bestemming voor een korte citytrip. In drie volle dagen heb je alle hoogtepunten wel zo’n beetje gezien. Maar dat betekent absoluut niet dat je je hoeft te vervelen! In Porto gaat het meer om slenteren door smalle steegjes, bacalhau eten en natuurlijk: port proeven.

Slenteren

In Porto is alles op loopafstand. Maar vergis je niet: een groot deel van Porto bestaat uit steile straten en stegen met kinderkopjes, dus laat je stiletto’s maar thuis. Vooral de straatjes in de wijken Ribeira en Miragaia zijn een aanrader. IMG_6912Je vindt er verstopte kerkjes, street art en gebouwen versierd met azuleijos (beschilderde tegeltjes). Langs de rivier zie je gekleurde huisjes die tegen de heuvel aan lijken geplakt. Hoogtepunten zijn de Sé (de grote kathedraal bovenop de heuvel), de Igreja de São Francisco (een barokke, met goud behangen kerk) en het Palácio da Bolsa.

Omdat Porto nogal heuvelachtig is en de rivier de Douro er dwars doorheen stroomt, zijn de verschillende delen van de stad door bruggen met elkaar verbonden. De hoogste brug, Ponte Dom Luis I, geeft een mooi uitzicht over de rivier en de stad. Als je over de bovenste verdieping van de brug loopt, kun je daarna met een kabelbaan naar beneden zoeven. Je eindigt dan op de kade van het portdistrict. Er zijn ook andere opties: met een schuitje onder de bruggen door varen (voor de toeristen), in een tuigje tegen de brug omhoog klimmen (voor de durfals) of per helikopter tussen de bruggen door racen (voor de big spenders).

Slurpen

IMG_6877Je kunt natuurlijk niet naar Porto gaan zonder port te proeven. Aan de zuidkant van de rivier, in Vila Nova de Gaia, vind je alle beroemde porthuizen. Vrijwel ieder porthuis biedt toertjes voor toeristen. Het loont om een beetje rond te neuzen, zodat je een tour vindt die bij je past. Sommige huizen bieden namelijk heel goedkope rondleidingen, die bestaan uit enkel een video en één proefglaasje.

Wij wilden meer en kwamen uit bij Graham’s. Een dikke aanrader! Graham’s ligt bovenop een heuvel, met prachtig uitzicht over de stad. Met een man of vijftien daalden we af in de kelders van dit familiebedrijf. Er liggen flessen port uit 1868 en gigantische vaten met tienduizenden liters drank. Het leukste gedeelte is natuurlijk het proeven. IMG_6886We kozen voor de Premium Tawny Tasting (€ 20) en de Graham’s Tasting (€ 35). Als je één van de duurdere proeverijtjes kiest (€ 35 of meer), mag je plaatsnemen in een chique zaal in oud-Engelse stijl, in plaats van in de standaard proefruimte. Denk: Chesterfields, portretten van chique heren, oude boeken, de hele mikmak.

Strand

Het strand van Foz do Douro is op loopafstand. Dat wil zeggen: als je een wandeling van 8 kilometer langs de rivier daar nog onder schaart. De tocht voert je onder andere langs IMG_6987de Jardim do Passeio Allegre, een 19e-eeuws park met fonteinen en palmbomen. Geen zin om te lopen? Je kunt ook een fiets huren of een vintage trammetje nemen. Porto zelf is al heel relaxed, maar in Foz do Douro ligt het tempo nog net ietsje lager. Ideaal om bij te komen van het port proeven!

Studenten

Wist je dat J.K. Rowling in Porto woonde toen ze aan de Harry Potter-reeks begon? Ze schreef delen van het eerste boek boven een kop koffie in het stijlvolle Cafe Majestic en deed inspiratie op in de bibliotheek Livraria Lello (inmiddels een toeristische attractie met een enorme rij voor de deur). Ook het traditionele studenten-tenue was een bron van inspiratie: een lange zwarte mantel, staf en hoed in de faculteitskleur. Ieder jaar in mei gaan de studenten in deze uitdossing de straten op om Queima das Fitas te vieren. De binnenstad van Porto verandert dan in één groot studentenfestijn met bandjes, praalwagens en (heel veel) alcohol. De timing is wat twijfelachtig – één week voor de laatste tentamens – maar gezellig is het zeker!

Lindy

Lindy is een reislustige ambtenaar met een voorliefde voor Azië, street food en obscure etenswaren. Ze blogt hierover op noodlesonmymind.nl

Wil jij ook een keer een gastverhaaltje schrijven? Neem dan hier contact met me op.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s