Citytrip Napels; vuilnisbelt of vrolijke stad?

De één vind het een paradijs, de ander vind het helemaal niks. Elke keer dat ik zei dat ik naar Napels ging, kreeg ik verschillende reacties. Één ding is zeker, saai is het niet.

Onveilig, vies, druk? Alles is relatief. Smaken verschillen nu eenmaal. Maar locatie is ook veel bepalend. Dus als je naar Napels gaat, kunnen deze plekken positief bijdragen aan je vakantie.

DSC_0300

Centro Storico, je raad ’t al; de historische stad, is dé plek waar alle toeristen samenkomen om de lekkerste pizza te eten of om nog even van een ijsje te snoepen. Dit gedeelte van de stad kan erg druk zijn. Zeker als je in de zomermaanden gaat, kan het voelen alsof je als sardientjes in een blikje zit. Maar gelukkig zijn sardientjes ook weer typisch Italiaans, dus blijf je lekker in thema.

Als je dan toch in de oude stad bent, is het zeker aan te raden om naar de ondergrondse stad te gaan. Dit kan op twee plekken. Je vind aan de ene kant de tunnels die als schuilkelders gebruikt werden in bijvoorbeeld WOII en aan de andere kant vind je een eeuwenoude ondergrondse stad. Deze stad was om meerdere momenten in de geschiedenis een toevluchtsoord. Je vind beide ingangen van de stad bij Piazza San Gaetano. Ze willen wel vaak dat je met een tour meegaat. Vind ik zelf altijd wat jammer, maar wellicht is het wel jouw ding.

Onder het mom; nu we er toch zijn, is het misschien leuk om even naar de kerstmarkt te gaan. De kerstmarkt? Jazeker. In Via San Gregorio Armeno vind je de meest onzinnige en wanstaltige kerstdecoratie, ook in April. Bij ruim 40 kraampjes zijn ambachtslieden het hele jaar door bezig de mooiste kerststallen te maken. Het is maar wat je leuk vindt. Anyhow, het is vrij grappig, dus even langs gaan is een goed idee.

Quartieri Spagnoli is dé arbeiderswijk van Napels.

Quartieri Spagnioli

Gekleurde huizen staan dichtbij elkaar en worden vaak verbonden door een waslijn. Overal waar je loopt, zie je was hangen. Dit heeft schijnbaar niet alleen een praktische, maar ook een sociale functie. Doordat de inwoners de waslijnen moeten delen, moeten ze constant in conclaaf over wie zijn wasknijpers wanneer uit de kast kan trekken. Deze wijk is erg gezellig, maar kan ‘naar men zegt’ ook wat onveilig zijn. De Italiaanse maffia is nog steeds heer en meester in een groot deel van de stad en dit schorriemorrie schijnt ’s avonds nog wel eens op straat te ‘spelen’. Enfin, op een zonnige woensdagmiddag is het echter een leuke bestemming als toerist.

Een andere leuke en iets chiquere wijk is Chiaia. Hier vind je de duurdere winkelstraten, maar kun je ook heerlijk flaneren over de boulevard. ’s Avonds is de boulevard dé uitgaansplek voor de tieners in Napels. Mocht je je niet meer zo jong voelen, dan kun je ook een goede cocktail drinken op straat verderop in de wijk.

DSC_0632

Mocht het je echt allemaal een beetje te druk worden, dan kun je de trein naar Pozzuoli nemen. Dit is een klein vissersdorpje iets verderop. Het is hier direct een stuk rustiger en de verse vis is er verrukkelijk. Je kunt door de kleurige straatjes van Rione Terre lopen of een bezoekje brengen aan het oude amphitheater. Daar kun je nog zien hoe de gladiatoren de ring betraden. Met een wandeling door dit kustplaatsje wandel je door de eeuwen heen en ben je even weg uit het hectische Napels.

Wat natuurlijk niet mag ontbreken in Napels is eten en drinken. De italianen houden van het goede leven en dat vinden we fijn. In een slecht restaurant terecht komen, is eigenlijk geen optie. Of je nou van anti-pasti, pizza, pasta, ijs of gefrituurde pizza (ja dat is echt een ding daar; pizza fritte) houdt, het smaakt altijd goed. Vergeet ook niet een wijntje mee te pinken of een koffietje te drinken aan de bar. Weight-watcherpunten spaar je thuis maar weer. In Napels is het even genieten!

Al met al is Napels een leuke stad om te vertoeven. Ik kan me voorstellen dat het in het hoogseizoen erg druk en warm is, wat de stad wat minder aangenaam maakt. Ook maakt het nogal een verschil waar je verblijft in de stad. Dit kan je vakantie echt maken of breken. Blijf uit de buurt van Centraal Station, maar verblijf in een van de andere wijken, zoals Chiaia. En zo lang ze het vuilnis ophalen, is het ook prima opgeruimd.

Wat is jouw ervaring met Napels?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s