Je reisvrienden entertainen in Amsterdam; wat kun je doen?

Wellicht herken je het; Je hebt toffe mensen ontmoet op reis en ze komen dolgraag een keertje bij je langs. Nu woon je ook nog eens in een stad dat werkelijk volle zalen trekt, namelijk het pittoreske Mokum. En dus verwachten je travelbuddies de nodige entertainment en aangezien jij de local bent, vertrouwen ze volledig op jou. Maar wat ga je in hemelsnaam doen? Wat is leuk voor de toerist, maar niet te toeristisch? Want laten we wel wezen, we gaan onze vrienden toch niet vrijwillig naar de Dam sturen om de duiven te voeren?

Hier een paar suggesties. Ik pretendeer absoluut niet de alwetende verteller te zijn, maar mocht je net zoals ik de eerste keer vrij clueless zijn, helpen deze tips je wellicht wat op weg;

11665524_1096354323712003_8140547767892630189_n1. Ga varen

Maar dan wel zoals wij het doen. De grachten zijn natuurlijk een grote trekpleister en veel toeristen vinden ze prachtig. En zeg nou zelf, dat zijn ze ook! Maar zo’n canalcruise is natuurlijk zowat hetzelfde als met 30 andere landgenoten achter een opgestoken paraplu aan lopen terwijl de gids een verhaal verteld via een koptelefoon. Weinig origineel dus. Dus vraag even rond of iemand van je vrienden een bootje heeft die je kunt lenen, of huur een sloep voor een dag. Sla wat rosé en snacks in, en varen maar.

2. Ga bier drinken

Tsja, bier is naast tulpenbollen toch ons bekendste exportproduct. En ga dan niet naar de Heineken Experience met 300 anderen, maar bijvoorbeeld naar Brouwerij Troost in het Westerpark of Brouwerij ’t IJ. Hoewel die laatste tegenwoordig ook al een halte heeft gekregen bij de Hop on Hop off bus. Maar vaak vinden ze het erg leuk om een biertje te drinken naast een oude molen. Doet enorm veel voor de experience. Je kunt hier ook een korte Engelstalige tour door de brouwerij krijgen, inclusief een glaasje vloeibaar goud. Amsterdam heeft sowieso heel veel lokale brouwerijen en bierfestivals zijn overal te vinden in de zomer. Altijd een leuk uitje. En onder het genot van een biertje, haal je de beste reisherinneringen op.

3. Huur een fiets

Ho wacht, voordat je gaat stuiteren dat we vooral géén toeristen op de fiets willen hebben (want ze zijn natuurlijk een groter gevaar in het verkeer dan een loslopende koe op de snelweg), geef me een kans. Huur een fiets en ga naar Noord. Ga naar de NDSM, PLLEK, EYE, Amsterdam Tower of de Ceuvel.

Fiets langs de Durgerdammerdijk en langs de Nieuwerdammerdijk. Als ze echt de smaak te pakken hebben, kun je doorfietsen naar Monnickendam, Marken of Volendam. Zo zien ze pittoreske Hollandse huisjes, hebben ze de fietservaring en blijven ze weg uit onze drukke binnenstad. Ik zeg; win-win.

4. Stuur ze naar een museum

Amsterdam heeft natuurlijk een grote collectie aan musea. Dus als je vrienden graag iets cultureels zien, kun je dit eigenlijk niet overslaan. Het Van Gogh of het Rijksmuseum lijken een logische keuze (Kun je ook meteen die ‘I Amsterdam’ foto van hun lijst afvinken). Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het Foam of het Moco Museum. Net wat anders en net wat minder toeristisch, maar wel net zo leuk (of misschien wel leuker). Het Anne Frankhuis blijft natuurlijk ook hoog op de lijst staan, maar bedenk je wel dat dat flink in de rij staan, betekent.

5. Ga naar het park

Als ze dan toch willen doen, wat de locals doen, dan is een avondmaaltijd in het park nuttigen natuurlijk bij uitstek een goed idee. Mijn persoonlijke favoriet is het Westerpark. Het is namelijk nog een echt park voor de Amsterdammers, maar heeft wel van alles. Lekker lunchen bij de Bakkerswinkel, borrelen bij Brouwerij Troost, met de voetjes van de vloer bij de Pacific of gewoon lekker chillen op het gras of bij het water. Daarnaast geven de industriële gebouwen het park een hele andere uitstraling dan bijvoorbeeld het Vondelpark.

6. Doe een de-tour op de Wallen

Mochten jouw vrienden nu echt niet naar huis kunnen zonder de Wallen en de Dam te hebben gezien, dat moet dat maar. Wat dan wellicht wel leuk is, is om een kleine de-tour te maken in het historisch centrum. Ga bijvoorbeeld naar het binnenhofje van het Oost-Indisch huis, loop door de Oudemanhuispoort en bezoek het Begijnhofje. Vaak zijn ze verrast door de geschiedenis en de rust ten midden van ons bruisende centrum.

7. Neem ze mee ‘Bij ons in de Jordaan’

De Jordaan is natuurlijk enorm pittoresk. Doet het heel goed op de Facebook en Instagramfoto’s van je reisbuddies. En je kunt hier op elk moment van de dag wel terecht. Ga naar de Noordermarkt op maandagochtend, eet appeltaart bij Winkel, shop een hip shirt in de 9 straatjes of ga swingen bij Café Nol. Als je lekker wilt eten en je wilt een kleine omweg maken, ga dan naar de Foodhallen. Bij deze indoor markt voor streetfood kun je borrelen, eten of zelfs naar de bios om de hoek.

Met deze tips kun je in ieder geval een paar dagen zoet zijn. Je zult ongetwijfeld zelf meer (of betere) ideeën hebben over wat je kunt doen in onze mooie hoofdstad met je buitenlandse vrienden. Mijn ervaring is dat je reisbuddies zich prima vermaken met bovenstaande activiteiten, dus je zit in ieder geval niet verkeerd. En uiteraard komen ze met name voor jou, dus dan kan het sowieso niet mis gaan:) Veel plezier!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s