Citytrip Kopenhagen: wat je niet mag missen in deze hippe stad

Alles wat hip is, lijkt uit Scandinavië te komen, dus waarom zou je die hipheid niet eens opzoeken? Maar is dat dan niet duur enzo?  Laten we eerlijk zijn; een weekendje Sarajevo is goedkoper. Maar we zijn tenslotte reislustige loonslaven, dus als verdienende arbeider is dit prima te doen. Lees daarom hier wat je echt moet zien tijdens een citytrip naar een van de kleurrijkste hoofdsteden van Europa.

Vrijstad Christiania

Nu zijn die Denen natuurlijk een keurig en georganiseerd volkje. DSC_0102Maar af en toe hebben zij ook behoefte aan een uitspatting en willen ze ontsnappen uit het keurslijf. Deze Denen hebben in 1970 de semi-onafhankelijke enclave Christiania opgericht. Inderdaad; ‘semi’. Want alles doen wat God verboden heeft, is nu ook niet helemaal de bedoeling. Hoewel er in het vorige decennium nog vrij in softdrugs werd gehandeld op straat, is het nu allemaal wat kindvriendelijker en afgeschermder. De vrijstaat heeft verschillende toegangspoorten en zijn snel te herkennen aan de vele graffitiwerken. Ook jij bent vrij om hier een kijkje te nemen (want anders zou het natuurlijk niet zo’n vrije vrijstaat zijn), dus sluit je aan bij de hippies en bezoek de kruidenier, de school of de kleine boerderijtjes in deze stad in een stad.

Nydhavn

DSC_0079Zoals de kop van dit artikel al doet vermoeden, is Kopenhagen een kleurrijke stad. Vele huizen hebben verschillende kleuren en dat maakt de stad net even iets sfeervoller dan de Bijlmer. Waar je dit het beste ziet, is in Nydhavn. En zoals je wellicht al gegokt had, is dit de haven. Langs de kade zitten talloze (toeristische) restaurantjes waar je uit kunt kijken op deze ingevulde kleurplaat. En die bootjes ervoor doen het ook enorm leuk op de foto. In een van deze huisjes heeft Hans Christian Andersen zelfs nog een tijdje gewoond. Voor de ware sprookjesliefhebber is dit dus een waardevol stukje geschiedenis.

Kastellet

DSC_0043

Als rood zeg maar echt jouw kleur is, dan moet je naar Kastellet. Maar ook als je kleurenblind bent, is deze oude burcht een bezoekje waard. Opgebouwd uit talloze oude gekleurde huisjes, vele grasvelden, uitzicht op de haven en her en der een kanon voor de liefhebber, is dit een van de highlights van de stad. Als je iets verder loopt richting de haven, vind je het beeld van de Kleine zeemeermin. En ze heet dus “De kleine zeemeermin”, dus verwacht geen enorm beeld.

Kongens Have

Dit stadspark, ook wel bekend als Rosenborg Garden is het oudste en bekendste stadspark in Kopenhagen. Op een zaterdagmiddag zie je er gezinnetjes een ommetje maken, maar ook studenten ontgroend worden. Je kunt hier heerlijk chillen met een biertje erbij, maar je kunt hier bijvoorbeeld ook een mystery hunt doen. Aan de hand van een aantal puzzles en vragen leer je meer over de geschiedenis van het park en de koninklijke vertrekken aldaar. Je komt meer te weten over de verhouding van Koningin Caroline Mathilde met Struensee, de lijfarts van de koning, terwijl je het mysterie ontrafeld. Dat noemen we nog eens een interessante geschiedenisles! Hadden ze dat op de middelbare school maar geïntroduceerd.

Meatpacking district

Nee, ik heb het niet over die hippe wijk in New York. Het Meatpacking District in Kopenhagen is echter ook hip en dé plek als je een dansje wilt doen in de avond, of tot in de vroege ochtenduren. Bij de Kodbeyens Food Market in de buurt heb je veel leuke kleine cafés en clubs. Ook bij Jolene kun je goed met de voetjes van de vloer en ik beloof je; het is echt geen Dolly Parton die je daar hoort. Verder kun je ook helemaal los indien techno je ding is. En je weet maar nooit wat er hier gebeurt; het kan zo maar zijn dat je helemaal los gaat op een dj, gesitueerd op het parkeerterrein van het District terwijl je de zon ziet opkomen.

Food please

DSC_0004

Kopenhagen is hip, trendy en mensen leven er gezond. En dat is te merken aan het voedsel. Veel veganistisch, raw en healthy food. Maar ook vaak heel lekker. Zo kun je letterlijk een kasplantje zijn bij Väkst. Dit ietwat prijzige restaurant serveert super gezond en lekker eten. Maar je kunt ook goed terecht bij Souls voor ontbijt en lunch. En ook Madklubben (hippe keten) en 42 RAW zijn een aanrader. Die laatste hoef ik denk ik niet meer uit te leggen. Dus ben je nog enigszins herstellende van de avond ervoor, dan is dit de manier om er weer bovenop te komen.

Advertentie

Een gedachte over “Citytrip Kopenhagen: wat je niet mag missen in deze hippe stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s