County Clare; terug naar de kust

Wanneer je aan Ierland denkt dan denk je wellicht aan Dublin, aan pubs, ale en waarschijnlijk ook aan heel veel regen. Maar Ierland heeft ook een waanzinnige kustlijn. En geloof me, je hoeft echt geen natuurliefhebber op leeftijd te zijn om dit te waarderen. Vandaag in de rubriek; natuur in Ierland; County Clare. Een provincie in het westen van het land waar de natuur ruig is en de muziek een way of life is.

Het is een provincie waarbij je vanzelf van het ene hoogtepunt in het andere valt. De beste manier om dit te ontdekken, is met de auto. Wanneer je de Atlantische Oceaan aan je zijde houdt, kom je vanzelf bij de meest idyllische plekken of bizarre landschappen. So sit back and enjoy the ride. 

 

The Burren is een van die hoogtepunten waar je tegenaan rijdt als je de Atlantische 2018-03-11 018760561429395101331..jpgOceaan volgt. The Burren betekent letterlijk rotsachtig gebied en dat dekt nou toevallig ook nog eens volledig de lading. Het is een enorm karstgebied (maar liefst 300 vierkante km) in het noorden van County Clare. Ondanks dat het een enorme rotspartij is en soms meer aanvoelt als een maanlandschap met enorme kraters, is het zowaar erg vruchtbaar. Dus mocht jij nou stiekem enorm geïnteresseerd zijn in zeldzame flora en fauna, dan zit je hier helemaal goed. Erg veel kan ik je er verder niet over vertellen, want mijn kennis hierover is net zo up-to-date als mijn astronomische kennis. Niet bestaand dus.

De Burren is dus een groot gebied en het landschap 2018-03-11 012552071791819098798..jpgverschilt enorm van elkaar. Bellyvaughan is een schattig klein dorpje en is een ideale uitvalbasis voor als je een dag of twee door de Burren wilt struinen. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld naar Poulnabrone Dolmen. Dit eeuwenoude graf doet nog het meeste denken aan Stonehenge 1.0 of een filmlocatie van Outlander. Ook is Carron een goede place to be om verlaten kloosters aan te doen. Maar eigenlijk moet je gewoon een stukje gaan rijden en zien wat je tegenkomt. Wil je wel een doel in je leven, uhm, de Burren hebben, dan zit je goed bij een van de informatiecentra. Van daaruit gaan er ook bussen naar bepaalde wandelgebieden.

2018-03-11 013254353801031898821..jpgBen je na al dat wandelen wel toe aan wat actie, dan zit je goed in het dorp Lahinch. Nee, dit dorp zelf is nou niet bepaald a thrill. Maar het is wel de beste locatie in Ierland om te surfen. Het heeft ook een prima strand en laten we vooral de pub niet uitsluiten. In sommige dorpen is de kerk het middelpunt, maar in Ierland is dit toch wel vaak de pub. Dit dorp is dus een prima pitstop voor onderweg.

En dan snel door naar misschien wel de bekendste plek van de County Clare, the Cliffs of Moher. 2018-03-11 016442534369914967858..jpgWelke reisgids over Ierland je ook openslaat, deze plek staat altijd wel in de top 10, als het niet de top 3 is. En dat is niet voor niks. Deze kilometers lange kliffen zijn een spektakel om te zien. Je kunt een mooie wandeling maken van een paar kilometer richting het bezoekerscentrum. Hier hoef je echt geen topsporter voor te zijn. Dit is echt voor iedereen prima te doen, trust me. Je kunt ook vanuit Doolin de boot pakken om de kliffen vanaf de waterkant te kunnen zien.

Triest genoeg is dit ook een plek in het land waar veel zelfmoordpogingen voor komen. Kijk dus niet raar op als mensen willen ingrijpen als je iets te dicht bij de rand komt. Geen spectaculaire selfies voor jou daar.

2018-03-11 013388199538356078150..jpgJe komt langs de kust ontelbare leuke dorpjes en stadjes tegen. De een staat bekend om zijn art scene, zoals Ennistymon, de ander om zijn muziek, zoals Ennis. Maar een dorpje dat je eigenlijk ook niet moet overslaan is Liscannor. Het heeft namelijk een zeer spectaculaire kustlijn. Bij Clahane kun je over de rotsen struinen en chillen in het zonnetje. Het kan wel aardig glibberig zijn, dus wees voorzichtig.

En dit is echt lang niet alles. Zoals gezegd kun je het beste maar gewoon de auto pakken en over de kleine landweggetjes, tussen de stenen hegjes, je letterlijk een weg banen tussen het prachtige landschap dat Ierland te bieden heeft. En uiteraard is er nog veel meer te ontdekken in Ierland, maar daarover later meer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s