5 redenen waarom reizen naar Afrika je leven verandert.

Verandert reizen naar Afrika je leven? Ugh, wat een cliché hoor ik je al denken. Dat is weer zo’n naïef meisje die denkt met vrijwilligerswerk de wereld te kunnen veranderen en na haar eenmalige bezoek aan een kudde weesjes in Malawi denkt dat ze Moeder Theresa herself is. Deze blog wordt vast een verkapt kerstverhaal.

Wees gerust, niets is minder waar. Hoewel ik vrijwilligerswerk heb gedaan in Afrika én een kudde weesjes heb geknuffeld in Malawi, waren dit niet my life changing experiences. En toch hebben mijn reizen in Afrika me veranderd. Nu ben ik redelijk down to earth en relativeer ik alles om me heen met mijn gebruikelijke dosis sarcasme, Afrika heeft toch de nodige invloed op me gehad;

Maasai Mara, Kenia
Ik wil niet meer naar de dierentuin

Als je eenmaal met een Jeep door de Serengeti en de Maasai Mara bent gecrost, de big five, leeuwenwelpjes en een live kill hebt gezien, is die ene olifant op dat grasveldje van 10×10 een hele andere ervaring. De adrenaline die je voelt als een cheetah aan je voorbij rent of een baby giraffe voor het eerst op z’n benen ziet staan, is toch echt niet te vergelijken met die krokodil in dat kikkerbadje. Helaas, geen jaarkaart voor Artis voor mij dit jaar.

Ik wil mijn agenda ritueel verbranden

Maar, hoe dan? En je werk dan? Al je afspraken? Je vrienden wil je toch ook zien? Dan toch het liefst in dat nieuwe hippe tentje? Je moet toch ook nog sporten? Beetje fit zijn voor de zomer?

Plannen, plannen, plannen. Als ik even een snelle blik in m’n agenda werp, heb ik donderdagavond nog wel een gaatje. Over 3 weken. Wake-up call: je moet helemaal niks! Het heerlijke aan Afrika is pole pole (rustig rustig). Wat vandaag niet komt, dat komt morgen wel. Dit geldt helaas soms ook voor de bus. Maar ik heb nog nooit zo in het moment geleefd als daar. Pluk de dag is geen illusie of een cliché. Het is gewoon een way of life. Relax, en neem het leven zoals het komt. Geloof me, het werkt heel ontspannend.

Ik vind kamperen eigenlijk best wel tof

Ben jij na dat trauma op die Franse familiecamping ook niet meer in een tent te krijgen? Probeer eens kamperen in Afrika. De beste manier om het meeste uit je reis te halen! Of je nu je matje op de rotsen in Spitzkoppe (Namibië) legt om te gaan slapen onder de sterrenhemel of je ‘s nachts wakker wordt gedrild door de olifantenstappen rondom je tent in de Okavanga Delta (Botswana), het is magisch. En het zijn ervaringen die je niet zult beleven als je in een chique lodge verblijft. Of op de familiecamping in Frankrijk.

Maasai Mara, Kenia
Ik ben niet meer zo snel onder de indruk.

Afrika is in 1 woord prachtig. Maar dat heeft als nadeel dat je niet meer zo snel onder de indruk bent van andere hele mooie gebieden. Wandelingetje naar een waterval? Ja leuk, maar zo indrukwekkend als de Victoria Falls is het niet. Kanovaren op een rivier in Oostenrijk? Tof, maar waar is die adrenalinerush die ik had op de Nijl? Verwend word je, als je al dat moois hebt gezien wat Afrika te bieden heeft.

Shoestring - Safari

Ik heb eigenlijk maar heel weinig nodig.

Geef mij een schep en een rol wc-papier en ik ben gesetteld. Nou vooruit, misschien niet voor elke dag, maar je hebt echt veel minder nodig dan je denkt. Het viel me op tijdens mijn bezoeken aan Afrika dat de mensen oprecht een tandje gelukkiger lijken te zijn dan wij. Zelfs de baby’s huilen significant minder daar. De mensen zijn al blij met de kleinste dingen; een voetbal, muziek, vrolijk gezelschap of een verdwaalde toerist die eens een praatje met ze komt maken. Wij daarentegen kunnen nog ontevreden zijn als we een goede baan, een leuke relatie en vrienden hebben, omdat we net met 10.000 euro overboden zijn op een huis. De mensen in Afrika blinken uit in vriendelijkheid, warmte, genieten van het leven en van de muziek. En die blije mensen, maken jou ook een blij mens.

Dus grijp je agenda (alvorens hem ritueel te verbranden), boek een vlucht naar Afrika en relax!

Advertentie

Een gedachte over “5 redenen waarom reizen naar Afrika je leven verandert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s