Oeganda; letterlijk ‘de parel van Afrika’

Oeganda is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je op vakantie wilt naar Afrika. Je denkt misschien nog aan de gruwelijke gebeurtenissen in de tijd van Idi Amin en president Obote, maar no worries die tijd is voorbij! Jij en je moeder kunnen rustig slapen alvorens je gaat. Oeganda wordt tegenwoordig namelijk niet voor niets ‘de parel van Afrika’ genoemd. Het land is rauw, ruig en heeft die pure African vibe. Oeganda heeft voor ieder wat wils; of je nu van avontuur of natuur houdt, in Oeganda zit je goed. Heel goed zelfs! En wel omdat;

1: Aapjes kijken was nog nooit zo leuk.

Oeganda is een van de weinige landen waar je oog in ook kunt staan met de machtige en bijna uitgestorven berggorilla’s. En dit is echt een once in a lifetime experience. Met nog 6 andere dappere zielen trek je door het bos op zoek naar de familie Aap. Soms is de weg er naar toe wat uitdagend en moet je klauteren tussen de takken en riviertjes doorsteken, maar dat is het allemaal waard. Als je dan eenmaal bij de gorilla’s bent, laat je al je spullen achter en loop je alleen met je camera en je razende hartslag richting de familie. En die zitten erbij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Meer info over een bezoek aan de berggorilla’s lees je in dit artikel. 

2. De evenaar

Behalve dat je enorm veel souvenirs kunt inslaan in Kayabwe, 2018-02-21 041454111604..jpgkun je je verstand van wetenschap een beetje ophalen hier. Draait het water echt de andere kant op aan de andere kant van de evenaar? En hoe zit het met de zwaartekracht? Er zijn altijd wel wat locals in de buurt die je de nodige trucjes willen laten zien.

3. Jinja

Jinja is een van de leukste steden van Oeganda. En dit geldt met name als je op zoek bent naar avontuur! Jinja ligt aan de oorsprong van de Nijl en dat biedt mogelijkheden! Je kunt hier gezellig met de familie met een motorbootje over de rivier dobberen, maar de echte adrenalinejunkies gaan extreme kayaken, bodyboarden, raften of bungelen boven de rivier na een bungeejump. Maar vergeet ook de rest van de stad niet. Loop eens door de stad of bezoek een van de ‘villages’. Je zult merken dat de mensen erg vriendelijk zijn er vooral ook erg nieuwsgierig naar jou zijn.

4. Safari

Je bent in Afrika, dus wil je op safari! En groot gelijk heb je, want op safari gaan zal je leven voorgoed veranderen. Je wilt daarna namelijk nooit meer naar de dierentuin…Murchinson Falls en Queen Elizabeth National Park zijn waarschijnlijk de beste plekken in Oeganda om op safari te gaan. Murchinson Falls heeft (heel verrassend) ook een spectaculaire waterval waar het razende water van de Nijl 160 meter naar beneden klettert. Je kunt lekker zelf door de parken rijden om de big five te spotten. Behalve in QE, want daar ontbreekt mr. neushoorn. Dit park is iets kleiner en daarom ook wat goedkoper dan bijvoorbeeld de Serengeti in Tanzania, maar laat je hier niet door misleiden, want het is nog steeds immens en schitterend. In plaats van zelf rijden, kun je ook een safari boeken met een gids of een beetje vals spelen en achter een auto met een gids aanrijden. Vergeet niet af en toe je camera weg te leggen, om je heen te kijken en te genieten!

5. Lake Bunyonyi

2018-02-21 031441513518..jpgVoor een frisse duik kun je terecht in Lake Bunyonyi. Letterlijk. Maar dat is niet het enige. Het meer is prachtig, het wordt ook wel het ‘Zwitserland van Oeganda’ genoemd. Dit komt omdat het omgeven is door heuvels. Je kunt met een lokaal voertuig, namelijk een uitgeholde boomstam, beter bekend als een mokoro, de diverse eilandjes en drijvende marktjes bezoeken.

6. Nog meer aapjes kijken

Als je na het zien van de gorilla’s echt een apenmens bent geworden dat kun je in Kibale National Park nog meer aapjes kijken. Hier kun je namelijk honderden chimpansees spotten. Het is soms wel echt een zoektocht, want in tegenstelling tot de gorilla’s zijn deze dieren veel moeilijker te spotten. Het is dus een ware speurtocht. Maar gelukkig is er genoeg vertier tijdens de wandeling, want het bos zit vol andere dieren. Zo kun je ook per ongeluk Pumba of Simba tegenkomen. Kibale National Park ligt vlak boven QE National Park en de Congolese grens. Vanwege dit laatste zie je hier wat meer politie op straat en dat ziet er wat heftiger uit dan hier. Waar onze vriend in blauw een bonnenboekje draagt, loopt zijn Oegandese collega met een AK 47 rond. Maar laat je je hierdoor niet te veel afschrikken.

Want hoe zit het met de veiligheid?

Oeganda is een zeer vriendelijk land als het op toeristen aankomt. 2018-02-21 031836311595..jpgVriendelijker dan de meeste buurlanden zoals Kenia of Tanzania. De mensen zijn warm en hartelijk en zullen je nauwelijks lastig vallen. Natuurlijk wordt er soms vreemd opgekeken als er ineens een blanke door het dorp loopt, maar ik heb me er nooit onveilig gevoeld. In alle eerlijkheid is kamperen in Frankrijk waarschijnlijk veiliger, maar als je gewoon een beetje oplet, is er niks aan de hand. En laten we wel wezen, in Frankrijk hebben ze geen gorilla’s!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s